hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Ritkán gondolnak autizmusra az orvosok

Évek telnek el, mire kiderül, hogy autista a gyerek. Hiába mennek vele orvoshoz a szülők, általában 3 év  telik el, mire kiderül, mi is a baj.

Egyre több pedagógus ismeri fel az autizmus tüneteit, de a gyermek háziorvosok még mindig tanácstalanul állnak elé. Hiába mennek orvoshoz a gyerekkel a szülők, általában 3 év  telik el, mire kiderül, mi is a baj. A Mars Alapítvány kampányt indít az Autizmus világnapján.

Az autista gyerekek szüleinek és pedagógusoknak segítő Mars Alapítvány legfrissebb felmérésében közel 400 szülőt kérdezett meg az autizmus diagnózis menetéről. A 10 évvel ezelőtt, az AOSZ által elvégzett felmérés ismétléséből az derül ki, hogy döntő többségben még mindig a szülők (72 %) veszik észre a tüneteket. A legtöbb szülő a gyermekorvoshoz fordul először, akik viszont csak a legritkább esetben gyanakodnak az autizmusra. A megkérdezett szülők közül minden negyedik a háziorvost kereste fel a tünetekkel, de a diagnózisok mindössze 1%-a indul a rendelőkből. Pozitív változás ugyanakkor, hogy a pedagógusképzésbe beépültek az autizmussal kapcsolatos ismeretek. A szülők után a pedagógusok észlelik leggyakrabban az átlagostól való eltérést a gyerekeknél, a 10 évvel ezelőttihez képest ma már dupla annyi pedagógus ismeri fel az autizmus tüneteit.Elvesztegetett időnek tűnik, hogy az első tünetek észrevétele és a diagnózis felállítása között majdnem 3 év telik el, pedig az időben elindított korai fejlesztés jelentősen befolyásolhatja, hogy milyen képességrendszerrel jelenik meg egy autista gyerek az oktatási rendszerben.

A családok úgy igyekeznek minél hamarabb válaszhoz jutni, hogy egyszerre több helyen indítják el a diagnosztikai folyamatot. A legtöbben 2-3 intézményben járnak, de olyan családok is vannak, akik 6, vagy több helyen is próbálkoznak. Biztató ugyanakkor, hogy jobban bíznak a szülők a diagnosztikus rendszerben, a diagnózis megállapítása után már nem akarnak újra és újra megbizonyosodni a diagnózis helyességéről – mondta Szilvásy Zsuzsanna, a Mars Alapítvány igazgatója. Míg 2008-ban a családok 26%-a még 2-3 vizsgálaton volt a diagnózis felállítása után, addig mára ez lecsökkent 13%-ra.

Valamelyest javulás figyelhető meg a diagnózist adó intézmények számában és eloszlásában is, ugyanis egyre több vidéki helyszínen is folytatnak vizsgálatot, azonban a diagnózisok 70%-ka, még mindig Budapesten születik.

Pontosabbak a diagnózisok is, 2008 óta a harmadára csökkent az alcsoportot nem tartalmazó vagy értelmezhetetlen diagnózisok száma – mondja Szilvásy Zsuzsanna.  Nagyon érdekes ugyanakkor, hogy jelentősen nőtt az Asperger-szindrómával diagnosztizáltak aránya, ami részben azt jelzi, hogy a kevésbé súlyosan érintett gyerekek is megjelentek az ellátórendszerben.

A Mars Alapítvány az Autizmus világnapján országos információs kampányt indít, hogy az érintett családok minél hamarabb eljussanak a szükséges vizsgálati helyre. Az Alapítvány kampányával elsősorban az egészségügyben dolgozókat célozza. Az autista gyerekeket nevelő családokat bevonva olyan plakátokat helyeznek ki szerte az országban az orvosi rendelőkben, amin az autizmus különböző tünetei láthatóak. A plakátokat a Mars Alapítvány juttatja el mindenkinek, aki szeretne bekapcsolódni a terjesztésbe.

Azt reméljük, hogy ez segít a szülőknek és az orvosoknak is az autizmus korai felismerésében és a diganosztikai helyek megtalálásában  mondta az Alapítvány vezetője.

További információk az alapítvány honlapján.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés