hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ritka anyagcsere-betegségeket tudnak szűrni a szegedi gyermekklinikán

Négyszáz milliós beruházást követően további ritka anyagcsere-betegségeket is ki tud szűrni a szegedi gyermekklinika laboratóriuma.

A szegedi gyermekklinika laboratóriumában évente közel 45-50 ezer csecsemő vérmintáját vizsgálják, a mostani fejlesztésnek köszönhetően ezentúl már 27 újszülöttkori ritka betegséget is ki tudnak szűrni a szakemberek. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Anyagcsere-betegségek Szűrővizsgálati Laboratóriuma közel 400 millió forintos beruházásból újult meg. A fejlesztés jóvoltából két modern műszert, laboratóriumi diagnosztikát végző tömegspektrométert vásárolt az intézmény.

Olyan fejlesztésen esett át az ország eddig is egyik legelismertebb laboratóriuma, hogy immár 27 ritka anyagcsere-betegséget tudnak kiszűrni, köztük a leggyakoribb és egyik legsúlyosabbat, a rendkívül változatos kórképű cisztás fibrózist is – mondta el Bereczki Csaba tanszékvezető egyetemi docens, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója. A 400 milliós laboratóriumi fejlesztés tovább erősítette az intézmény pozícióját, amely egyike annak a két hazai centrumnak, ahol az 1975 óta kötelező, jelenleg 26, de a közeljövőben várhatóan 27-re emelkedő számú ritka betegség újszülöttkori szűrését végzik, és amelyik a szigorú nemzetközi minőségbiztosítási normatíváknak is megfelelő szűrési rendszerrel Európa élvonalába tartozik.

Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja szerint a laboratórium az újszülöttek ritka, öröklődő anyagcsere-betegségeinek magas szintű diagnosztikáját és egyénre szabott terápiáját biztosítja, amely sokszor életeket menthet. A kancellár elmondta: a közel 400 millió forintos beruházásból kialakított diagnosztikai centrum új helyszínen, a Gyermekgyógyászati Klinika Temesvári krt. 35-37. számú épületében kapott helyet.

Az időben diagnosztizált ritka betegség sok esetben kezelhető. A szegedi laboratóriumban évente közel 45-50 ezer csecsemő vérmintájának vizsgálatával 50-60 kis beteget diagnosztizálnak.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés