hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Amikor nem igényelnek protonpumpa-gátlót a reflux tünetei

A négy napos reflux-monitorozással biztonságosan el lehet dönteni, mely betegek hagyhatják abba a protonpumpa-gátlók (PPI) szedését, írja az OTSZ Online.

Az American Journal of Gastroenterology folyóirat online kiadásában Dr. Rena Yadlapati (Kaliforniai Egyetem, San Diego) és munkatársai kettős vak klinikai vizsgálatukban arra jutottak, hogy a napi savexpozíció a több napig tartó követésével egyszerű és biztonságosan eldönthető, mikor lehet abbahagyni a PPI-k szedését, illetve azt, hogy kiknek van szükségük hosszú távú antireflux-terápiára.

A vizsgálók azt találták, hogy a 4,0%-nál kisebb savexpozíciós idő a legjobb előrejelzője annak, hogy a PPI-k leállítása mikor lesz hatásos a tünetek súlyosbodása nélkül (esélyhányados [OR], 2,9; 95% CI, 1,4–6,4). Összehasonlításképpen, a 4,0%-nál kisebb savexpozíciós időt mutató betegek 45%-a (49 betegből 22), míg 4,0% feletti AET-t mutató betegek 22%-a (83 betegből 18) hagyta abba a PPI-k szedését.

A 96 órás megfigyelés jobban jelzi, hogy a betegek abbahagyhatják-e a PPI-k szedését, mint az eddigi gyakorlatban széles körben alkalmazott 48 órás vagy annál rövidebb idő.

Ha a gyomorégéssel vagy mellkasi fájdalommal jelentkező betegnél refluxra gyanakszunk, de nem reagál a PPI-kezelésre, érdemes elvégezni a reflux monitorozást. 4 napos megfigyelés után, alacsony a savnak való kitettség esetén inkább le kell állítani a PPI-kezelést. És a beteget egyéb, más terápiát igénylő állapot irányába kell kivizsgálni.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés