hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Pontos térkép a szikének

Egy fújás, és kész! – a sebész máris látja, meddig terjed a daganat, és hol kell metszeni. Ehhez ígér olcsó módszert az a kutatócsoport, amely összehozta a csak rákos sejtekre jellemző enzimet és a csak ezt az enzimet színessé varázsoló festéket. A módszerből az egészségesek is profitálhatnak a szakrendelőkben.

A daganateltávolító műtét sikerének kulcsa a rákos szövetek határainak pontos felismerése, hiszen csak így lehet teljes a kimetszés. Csakhogy még a legjobb sebész szeme sem olyan tökéletes, hogy megláthassa, mi az optimális metszéshatár. A műtét idejére a legtöbb daganat ugyan már szemmel látható méretű, de az elváltozást apró (2-3 milliméteres) áttétgöbök vagy akár csak néhány sejtből álló, a milliméteres nagyságot sem elérő daganatkezdemények vehetik körül. A kór pedig valószínűleg kiújul, ha akár csak néhány sejt ottmarad, és ilyenkor a műtét – ha nem is volt hiábavaló –csak átmeneti segítséget jelentett.

A láthatóvá tétel igényéből szinte egy önálló tudományág nőtt ki, az „optikai módszerrel segített sebészet és endoszkópia”, amelynek legígéretesebb mellékága a fluoreszcencia jelenségét használja ki.

Egy japán–amerikai kutatócsoport a Science Translational Medicine folyóirat hasábjain november végén közzétette, hogy találtak egy enzimet (GGT), amely csak a rákos sejtekben van jelen, és egy festéket (gGlu -HMRG), amely a GGT jelenlétében egyetlen kémiai lépéssel aktiválódik és fluoreszcens fényt bocsát ki. A folyamat annyira gyors, hogy a két anyag egymásra találása után egy percen belül látható válik a daganat kiterjedését szemléltető kép.

A teljes cikk a NOL-on

Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés