hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Okos kötés segíthet elkerülni a sebek elfertőződését

A GyártásTrend szerint a Szingapúri Nemzeti Egyetem tudósai létrehoztak egy „intelligens kötést”, amelynek alkalmazásával a korábbiaknál biztonságosabban lehet nyomon követni egyes súlyos sebek állapotának alakulását.

A krónikus sebek ellenőrzésekor gyakran nehézséget okoz, hogy általában a teljes kötést el kell távolítani az ellenőrzéshez, ami a fertőzések veszélye miatt esetenként jelentősen hátráltathatja a gyógyulásukat. A Szingapúri Nemzeti Egyetem tudósainak „okos kötése” megoldást jelenthet a problémára.

A VeCare nevű, egyszer használatos találmányt négy réteg alkotja. A sebbel közvetlenül érintkező legalsó réteg fölött egy lapos, mikrofluidikus sebváladékgyűjtő eszköz, egy rugalmas elektrokémiai immunszenzor és egy légáteresztő külső védőtakaró van.

Forrás: YouTube

Amikor a kötés a helyére kerül, először a mikrofluidikus gyűjtőkomponens a kapilláris effektusnak (hajszálcsövesség) köszönhetően eljuttatja az érzékelőhöz a sebből származó folyadékot. A releváns paraméterek (pH-szint, hőmérséklet, a jelenlevő baktériumok típusa és a gyulladás mértéke) felmérése után a rendszer egy, a szenzorhoz kívülről csatlakoztatott chipen keresztül egy dedikált applikációba továbbítja az információt. A felhasználók összességében ebből az alkalmazásból tájékozódhatnak a kötés alatt uralkodó aktuális viszonyokról.

Forrás: Szingapúri Nemzeti Egyetem

Egy korábbi klinikai vizsgálat folyamán több krónikus vénás lábszárfekélyben szenvedő betegen alkalmazva a kötés már bebizonyította hatékonyságát. A fejlesztők a továbbiakban a technológia tökéletesítésére fognak koncentrálni.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés