hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Nem rákkeltők az arthritis psoriaticában alkalmazott TNF-gátlók

Egy arthritis psoriaticában szenvedő betegeken végzett vizsgálat szerint nem mutatható ki rákkeltő hatás a betegség kezelésére alkalmazott TNF-gátlóknál, írja a PharmaOnline.

Az Európai Reumaellenes Liga EULAR 2019 konferenciáján bemutatott eredmények szerint nem rákkeltő hatásúak az arthritis psoriatica kezelésében alkalmazott TNF-gátló készítmények.

A konferencián bemutatott abstract az alábbi linken érhető el: Ballegaard C, Hellgren K, Cordtz R, et al. Incidence of overall and site-specific cancers in TNF inhibitor treated patients with psoriatic arthritis: a population-based cohort study from 4 Nordic countries. EULAR 2019; Madrid: Abstract OP0005.

A vizsgálatban több mint 8000 skandináv országokból (Svédország, Dánia, Izland és Finnország) származó, arthritis psoriaticában szenvedő beteg adatai elemezték. A betegeket már a TNF-gátló kezelés megkezdésétől kezdve monitorozták és adataikat összevetették az egyes országok nemzeti onkológiai adatbázisaival (a már eleve rákos betegeket kizárták). Minden egyes országra külön is összehasonlították az incidencia adatokat életkor és nem szerint, valamint külön vizsgálták a rákbetegségek teljes arányát és a jelentősebb meghatározott testtájékon kialakuló daganatos betegségek (tüdőrák, melanóma, hasnyálmirigy-, agy-, emlő- és prosztatarák) arányát is.

Az arthritis psoriatica (PA, psoriatic arthritis) egy krónikus, ízületeket érintő gyulladásos betegség, mely fájdalmat és hosszabb távon rokkantságot okozhat. A tumornekrózis-gátló szerek (TNF-gátlók) hatásosak a betegség kezelésében, ám a TNF komplex szerepet játszik bizonyos ráktípusok kialakulásában és progressziójában is, ezért a TNF-gátlók alkalmazása elméletileg növelheti a tumorok kialakulásának kockázatát.

A vizsgálat eredményei meggyőző bizonyítékkal szolgáltak arra, hogy a TNF-gátlók alkalmazása arthritis psoriatica kezelésében biztonságos. Jelentős emelkedést csak a malignus limfómák arányában mutatott a vizsgálat, de nem különíthető el egyértelműen, hogy ezt maga a betegség, vagy a kezelésére használt TNF-gátló készítmények okozzák. Csak korlátozottan állnak rendelkezésre adatok a limfóma kialakulásának kockázatáról PA-betegek körében, de magasabb kockázatot több másik krónikus gyulladásos reumatikus betegség esetében is jelentettek. Ezért további vizsgálatok szükségesek annak feltárására, hogy vajon maga a betegség, vagy a kezelésére alkalmazott terápia áll a megemelkedett kockázat hátterében, közli a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés