2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mozgás közben térképezhető az agy

Egy most kifejlesztett új generációs agyi képalkotó, a sisakként viselhető mágneses enkefalográf segítségével mozgás közben is feltérképezhető az agyműködés. A Nature tanulmánya szerint az eszköz új korszakot nyit az agyfejlődés, valamint a neurológiai és mentális betegségek tanulmányozásában.

A Nature-ben megjelent tanulmány (Elena Boto és munkatársai: Moving magnetoencephalography towards real-world applications with a wearable system) szerint az új eszköznek megvan a potenciálja, hogy forradalmasítsa a humán agyi képalkotást. A viselhető mágneses enkefalográf képes mérni az agyi aktivitást, miközben a vizsgált személy természetes mozgásokat végez, bólogat, tornázik, teát iszik vagy pingpongozik. Az ultrakönnyű MEG-berendezés ráadásul érzékenyebb is, mint az eddigi készülékek. A mozgás közbeni agytérképezés lehetővé teszi az egészséges agy fejlődésének nyomon követését, azaz csecsemők és kisgyermekek, továbbá neurodegeneratív betegségben, pl. Parkinson-kórban szenvedők, illetve epilepsziások vizsgálatát is.

A jelenlegi MEG-készülékek nem hordozható, nehéz berendezések, mivel az agyi mágneses mező mérésére alkalmas szenzoraikat -269°C-os hőmérsékleten kell tartani; az ehhez szükséges technológia miatt egy-egy MEG-gép súlya eléri a fél tonnát. A mérés közben a páciensnek mozdulatlanul kell maradnia, mivel egy 5 mm-es elmozdulás is használhatatlanná teszi a képet. Mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi technológiával nem lehet olyan páciensek agyáról képet készíteni, akik nem tudnak mozdulatlanul maradni (pl. kisgyermekek, mozgással járó betegségekben szenvedők, epilepsziás betegek).

Az új, hordozható MEG-készülék szupervezető technológiát nem igénylő, kvantum-szenzorokat használ, amelyek könnyűek és nem igényelnek hűtést, továbbá mivel közvetlenül a hajas fejbőrre helyezhetők, pontosabb képet adnak (a szkenner érzékenysége a kutatók szerint csecsemők esetében 15-20-szorosra, felnőtteknél négyszeresre nőtt).

A berendezés működéséhez az újfajta szenzorokon kívül arra is szükség van, hogy a Föld mágneses mezejét kb. 50 000-edére csökkentsék a szenzorok körül. A kutatók ezt a prototípus építésénél úgy oldották meg, hogy tekercseket helyeztek a vizsgálati alany két oldalára, mint írják, közel a szoba falaihoz, hogy ne alakuljon ki klausztrofóbiás környezet.

Az idegkutató, mérnök és fizikus munkatársakkal dolgozó eszközfejlesztő projektet vezető Gareth Barnes (Wellcome Trust Centre for Human Neuroimaging) nyilatkozata szerint az új berendezés forradalmasíthatja az agyi képalkotást, mivel használatával új tudományos és klinikai kérdések megválaszolására nyílik lehetőség, a beteg agyműködésen kívül tanulmányozhatjuk az agyat a való életbeli működés vagy szociális interakciók közepette is.

 

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!