hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Mit kezdjen most az ember az asztmás gyerekével?

Fokozott veszélyben vannak az allergiások és az asztmások a közelgő influenzajárvány miatt – írják a Svábhegyi Gyógyintézet munkatársai a szezonra felkészítő összefoglalójukban.

A Svábhegyi Gyógyintézet váróiban már most sokkal több a paciens a megszokottnál. Az intézet szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy az allergiás, illetve asztmás gyermekeknek az alapbetegségükből adódóan eleve gyulladt a nyálkahártyájuk, amelyeken könnyebben megtapadhatnak a kórokozók és megjelenhetnek a légúti fertőzés tünetei. Éppen ezért fontos, hogy a gyógyszereiket az előírásnak megfelelően használják, mert ezzel csökkenthetik az akut megbetegedések kockázatát.

A kórokozókkal szembeni hatásos védekezés fő eleme a tudatos étrend, amelynek fókuszában a fokhagyma, a grapefruit, illetve az aloe vera készítmények állnak.  Fontos elkerülni a járványos időszakban a túlzsúfolt helyeket, még fokozottabban kell ügyelni a higiénés rendszabályok betartására, az alapos és gyakori szellőztetésre. Különösen fontos, hogy a hurutos gyermek pár napot maradjon otthon a panaszai megszűnéséig, hiszen nemcsak a környezetét fertőzheti tovább, hanem ő is könnyebben fertőződik más kórokozókkal.

Az influenza típusos tünetei a hirtelen jelentkező magas láz (39 fok feletti), izomfájdalom, végtagfájdalom, fejfájás, levertség, szédülés, majd vizes orrfolyás, száraz köhögés, torokfájás, csecsemőkorban akár hányás és hasmenés. A láz általában 72 óra elteltével mérséklődik, illetve megszűnik, míg az orrfolyás, torokfájás, köhögés 7-10 nap után marad el.

Az elmúlt években megjelentek olyan vírusellenes gyógyszerek, melyek az influenza vírusok szaporodását gátolják. Ezeknek a gyógyszereknek is csak a fertőzés első napjaiban lehet érdemi hatása. Rutinszerű alkalmazásuk azonban semmiképpen nem javasolt. Egyrészt azok a banális felső légúti fertőzések is hasonló tünetekkel kezdődnek, melyek kezelésekor nincs szükség ilyen szerekre. A felesleges és gyakori alkalmazása ezeknek a gyógyszereknek pedig a vírusok érzéketlenségéhez vezethetnek (hasonlóan az antibiotikumoknál ismert gyógyszer-rezisztenciához).

Lehetőség van védőoltással való védekezésre, mivel az oltás beadását követően két hét elteltével már megfelelő ellenanyagszint-emelkedés következik be az oltottak szervezetében. A védettség körülbelül 70-90 százalékos.  Hazánkban az influenza vírus okozta fertőzések általában január végén, február elején kezdenek megsokasodni, ezért még nem késő a védőoltásokat beadatni, amire 6 hónapos kortól van lehetőség. A légúti fertőzésekre egyébként is hajlamos gyermekek számára (asztmások, visszatérő középfül-gyulladásban szenvedők) különösen ajánlott a védőoltás beadása, állítják a svábhegyi gyermekorvosok.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: Svábhegyi Gyógyintézet)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés