2021. október. 24., vasárnap - Salamon.
hirdetés
hirdetés

Mielofibrózis: nincs még tökéletes terápia

Hamarabb küldik a háziorvosok hematológushoz a betegeket, így korábban fedezik fel ezt a vérképzőszervi daganatos megbetegedést – derült ki azon a sajtótájékoztatón, ahol a mielofibrózis legfőbb jellemzőiről és terápiás lehetőségeiről beszéltek a szakemberek.

Míg korábban sokáig rejtőzködő betegségként tartották számon a mielofibrózist, mára – a labortechnológia fejlődésének is köszönhetően – hamarabb kerülnek hematológus szakorvoshoz az érintettek, és így korábban állítható fel a diagnózis és kezdhető meg a terápia – számolt be az utóbbi időszak tapasztalatairól a Bristol Myers Squibb sajtótájékoztatóján dr. Borbényi Zita hematológus, a Szegedi Tudományegyetem belgyógyászati klinikájának professzora. Bár az első tünetek – fáradékonyság, vérszegénység, éjszakai izzadás – számos más kórra is utalhatnak, a mielofibrózis jellegzetes eltéréseket mutat a vérképben, ezek ismeretében pedig a háziorvos vagy a belgyógyász hamarabb utalja hematológiára a pácienseket. A fizikai tüneteket a csontvelő-kötőszövet felszaporodása okozza, hiszen a vérképzés helyét a lépnek, vagy a májnak kell átvennie, ami a szervek megnagyobbodásával jár. A kísérő tünetek a betegek életminőségét, élettartamát jelentősen rontják.

A myeloproliferativ betegségek csoportjába tartozó polycythaemia vera egyik hosszú távú szövődménye lehet a mielofibrózis, amely azonban primer betegségként is kialakulhat. A csontvelőben kötőszövet-felszaporodással járó betegség nem túl gyakori, Európában százezer lakosra egy eset jut évente, előfordulási aránya az Egyesült Államokban magasabb – sorolta az adatokat a professzor. Általában az idősek betegségeként tartják számon, leggyakrabban 60-70 év közöttieknél diagnosztizálják. A kór előretörésével egyes esetekben heveny myleoid  leukémia kialakulásával is számolni kell.

A betegek többsége lépmegnagyobbodás és vérszegénység miatt fordul orvoshoz, a vérkép eltérései azonban a mielofibrózis esetében nagyon jellegzetesek, így a könnycsepp alakú vörösvérsejtek a gyakorlott belgyógyász, hematológus gyanúját könnyen felébresztik. A betegségcsoportra jellemző genetikai paraméterek együttes jelenléte vagy hiánya ugyancsak figyelmeztető jel lehet, ugyanakkor ezek az eltérések a betegség lefolyását is meghatározzák – magyarázta Borbényi Zita.

Újabb és újabb terápiákat kell bevetni

A betegeknek legtöbb problémát okozó lépnagyobbodás és anémia mellett számos apró, az életminőséget befolyásoló tényező jellemzi a mielofibrózist – folytatta dr. Bátai Árpád, a Fejér Megyei szent György Kórház hematológus főorvosa, aki arról is beszélt, az 1951-ben leírt betegség terápiájában egyre inkább előtérbe került a genetika és a molekuláris genetika, ami sokat javított a prognózison. A diagnózisban óriási előrelépést jelentett a modern labor automaták megjelenése, amelyekkel ma már rengeteg paraméter mérhető. jelentős fejlődés történt a szövettani és molekuláris diagnosztikában is, ami megkönnyíti a kór mihamarabbi felismerését.

Míg a kis kockázatú pácienseknél elsősorban a megfigyelésen van a hangsúly, a nagy rizikóval rendelkezőknél a gyógyszeres kezelés mellett a csontvelő-transzplantáció is a terápia része lehet, azonban csupán a betegek 5-10 százaléka alkalmas az átültetésre. A vörösvérsejtképző szerek, szteroidok, JAK-gátlók, citosztatikus terápiák mellett a lépkivétel is javíthat a betegek állapotán. Innovatív készítményekhez leginkább klinikai vizsgálatok keretében jutnak hozzá a páciensek.

Nincs még tökéletes terápia a mielofibrózisra, amelyre az első szert 2011-ben törzskönyvezték, új gyógyszercsoport képviselője pedig két évvel ezelőtt került fel a terápiás palettára – ismertette a főorvos, hozzátéve, hogy még vizsgálják a kombinált terápiák bevezetésének lehetőségeit. A csontvelő fibrózis újabb és újabb szerek bevetését követeli, a kezelés során elsősorban a toxicitás minimalizálását kell szem előtt tartani.

Bár a terápiás paletta bővült, a betegek túlélése – általános állapotuktól függően – 5-7 év. Lényegesen több sikerrel kecsegtet a transzplantáció a fiatal, hosszabb életkilátású betegek esetében, ám ez attól is függ, hogyan reagál a páciens a megelőző gyógyszeres terápiára. A sikeres átültetések előfeltétele ugyanis a lépnagyobbodás mérséklése.

A mielofibrózis kezelésére használt gyógyszerek – megfelelő indikáció és gyógyszerrendelés esetén – a patikákban hozzáférhetőek a betegek számára, az innovatív készítményekhez pedig elsősorban méltányossági kérelem benyújtása nyomán jutnak hozzá az érintettek. A betegek ellátása egyébként nem centralizált, a szükséges kezelések az ország bármely hematológiai osztályán elérhetőek.

Mielofibrózis és Covid

Az allogén-transzplantációkban nem volt nagy visszaesés a koronavírus-járvány alatt, inkább a donorlehetőségek területén voltak fennakadások – foglalta össze Bátai Árpád az elmúlt egy év tapasztalatait. Ugyanakkor pácienseik – mivel immunhiányos betegségben szenvednek –, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a fertőző betegségek tekintetében, így igyekeztek őket távol tartani a rendelőtől, kórháztól. A gondozás, utánkövetés viszonylag jól működött a telemedicina nyújtotta eszközökkel, azonban a diagnosztikában előfordultak nagyobb késések is.

A stabil betegek gondozása – különösen akik számára a lakóhelyen elérhető volt ebben az időszakban a vérvizsgálat – hónapokig csak e-mailben, telefonon történt, most pótolnunk kell a lemaradást a gondozásban, ami nem kis erőfeszítés lesz – erősítette meg Borbényi Zita. Sok energiát kíván majd a hematológusoktól az újraindítás – erősítette meg Bátai Árpád, aki azt hangsúlyozta, a mielofibrózis kezelése során nélkülözhetetlen a személyes találkozás, vizsgálat és megbeszélés a páciensekkel.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Litván kutatók kifejlesztettek egy olyan számítógépes algoritmust, ami megnyithatja a kaput a korai diagnózisalkotás felé.

Hiába kapott majdnem ezer beadványt, az Alkotmánybíróság óvatoskodó, a lényeget kikerülő döntést hozott, amikor úgy határozott, hogy a védettségi igazolvány kiállja az alkotmányosság próbáját.