hirdetés
2022. augusztus. 17., szerda - Jácint.
hirdetés

Mészner Zsófia a gyermekek oltásáról

Azokat is bátran oltassák be a szüleik, akik már átestek a koronavírus fertőzésen – javasolja a Népszavában Mészner Zsófia infektológus.

– A gyerekek általában jól viselik az oltásokat, de a Pfizer szóban forgó vakcinája minden életkorban a legjobban tolerálhatók közé tartozik – mondta a Népszavának Mészner Zsófia védőoltás-specialista. – A koronavírus-elleni oltásukat az indokolja, hogy a gyerekeknek emberi joguk: ha van lehetőség a megelőzésre, akkor ne kelljen megbetegedniük. Hozzátette: bár nem ők azok, akik a covidban a leggyakrabban és a legsúlyosabban megbetegszenek, de azért a gyerekeknél is lehet súlyos következménye a fertőzésnek. Kialakulhat akár egy sokszervi gyulladás, ami intenzív ellátást igényel, vagy a poszt-covid tünetegyüttes is érintheti őket súlyos formában.

A szakember szerint ez a védőoltás különösen ajánlott a fokozott kockázatokkal élőknek, a túlsúlyosaknak, illetve az anyagcserebetegségekkel küszködőknek, ezek között is kiemelten a cukorbetegeknek. Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha valakit úgy oltanak be, hogy nem tudja, volt-e, vagy éppen zajlik-e nála egy tünetmentes covid-fertőzés, a szakember azt válaszolta: élő kórokozót ez az oltóanyag nem tartalmaz, ennél fogva különösebb bajt nem lehet okozni vele.

Mészner Zsófia elmondta: minden gyerek azt az oltóanyagot kaphatja, ami az aktuális életkorának megfelelően jár neki, azaz aki még nem 12 éves, az a harmad adagot kapja, és ha a két oltás között időközben elmúlik 12 éves, akkor megkaphatja a nagyobb adagot.

Korábban úgy tűnt, hogy a gyermekeknél két oltás után is eléggé tartós a védettség. Azonban egy nem régi szakmai testületi megállapodás alapján az egyébként egészséges 12-18 évesek is, ha szeretnék, megkaphatják a harmadik oltást.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.