hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Melyik étrend-kiegészítő hatásos neurodermatitisz esetén?

Néhány vitamin, zsírsav és olaj szerepet kaphat az atópiás dermatitisz kezelésében, de a hatásosságukat támogató evidenciák egyelőre gyengék, közölte a PharmaOnline.

Az atópiás dermatitiszes betegek jelentős része olyan „természetes” megoldást keres, ami javítja a bőrpanaszait. Az igényekre válaszként számos vitamint, olajat és egyéb készítményt kínálnak a neurodermatitisz kezelésének ígéretes szereként. Az USA-beli dermatológusok egy csoportja arra kereste a választ, hogy mennyire hatásosak ezek a vitaminok és egyéb szerek az atópiás dermatitis jelentette problémák kezelésében, írja a lap.

Kedvező hatás fennállhat, de az erős evidenciák még hiányoznak

Az eredmények 43 korábbi klinikai vizsgálat és meta-analízis összegző áttekintése alapján születtek meg, és az International Journal of Dermatology hasábjain jelentek meg.

Úgy tűnik, hogy a különféle étrend-kiegészítők szerepet kaphatnak az atópiás dermatitis kezelésében, ugyanakkor az alkalmazásukat támogató evidenciák meglehetősen gyenge lábakon állnak, elsősorban a klinikai vizsgálatok kis betegszáma miatt.

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

  • Többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsavak

Vannak arra utaló eredmények, hogy a dokozahexaénsav (DHA), illetve az ómega-3- zsírsavakban dús halolaj javíthatja a neurodermatitiszesek állapotát, azonban ennek alátámasztására további randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatokra van szükség.

  • Gamma-linolénsav

Az ómega-6 zsírsavak közé tartozó gamma-linolénsav önmagában alkalmazva nincs szignifikáns hatással a neurodermatitisz szimptomatikájára, derül ki egy 19 klinikai vizsgálat eredményeit összegző meta-analízisből.

  • Borágóolaj

A gamma-linolénsavban gazdag borágóolajjal született eredmények nincsenek összhangban egymással: míg 5 vizsgálat szignifikáns kedvező hatást igazolt neurodermatitisz esetén, addig 5 másiknál ezt nem sikerült bizonyítani.

Egy Cochrane-review sem a borágóolaj, sem a – gamma-linolénsavban szintén dús – ligetszépeolaj esetén nem talált szignifikáns hatást az ekcémás panaszokat és a betegek életminőségét illetően.

  • Probiotikumok

A probiotikumok adásával kapcsolatos eredmények meglehetősen különbözőek az atópiás dermatitis esetén. A leginkább alátámasztottnak a probiotikumok csecsemőkori adása tűnik, ami kedvező eredménnyel járhat az atópiás dermatitis megelőzésében. Egy 10 korábbi vizsgálatot áttekintő meta-analízis alapján a rizikócsoportba sorolt gyermekeknél jelentős védőhatással rendelkeznek a probiotikumok.

  • Nyomelemek

Vannak arra mutató jelek, miszerint a nyomelemek hiánya az atópiás dermatitis patogenezisében szerepet játszik, de az, hogy a nyomelem-szupplementációnak a kórkép megelőzésében, kezelésében szerepe lenne, jelen pillanatig nem igazolt. Két randomizált, kontrollált klinikai vizsgálat alapján a cink-, illetve a szelén-szupplementáció nem jár pozitív eredményekkel.

  • Vitaminok

A D-vitamin bevitele, elsősorban az E-vitaminnal kombinációban a neurodermatitiszes panaszok jelentős enyhüléséhez vezethet.

Az E-vitamin hatásossága önmagában, neurodermatitisz esetén még kérdéses. Noha 2 randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatnál E-vitamin hatására javult az állapot, de ez a placebo-kezeléshez képest nem volt szignifikáns.

 

Forrás:

Int. J. Dermatol.

Arzte Zeitung

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés