hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Melyik a leggyakoribb krónikus májbetegség?

Az elmúlt években világszerte ugrásszerűen megnőtt a nem alkoholos eredetű zsírmáj és az abból kialakuló steatohepatitis (NASH) előfordulása, közli a Semmelweis Egyetem honlapja.

A májrák kialakulása mögött ma még többnyire a vírusos hepatitis vagy a túlzott alkoholfogyasztás áll, ám 2030-ra várhatóan már a NASH okozza majd az ilyen típusú daganatok többségét – mondja dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának igazgatója. A NASH többnyire túlsúlyos vagy elhízott emberekben alakul ki, hosszú ideig tünetmentes, ezért különösen fontos a megelőzés – hangsúlyozza az egyetemi docens, aki szerint a máj zsírtartalmának csökkentésével, a súlyfelesleg leadásával sokat tehetünk azért, hogy ne alakuljon ki ez a betegség.

Habár a NASH egyre elterjedtebb, kialakulásának okai még mindig nem egyértelműek. A betegek vérében megnő a lipidek – pl. koleszterin vagy a trigliceridek – szintje, gyakran társul hozzá diabétesz. Hátterében állhat az inzulinrezisztencia, az oxidatív stressz és a máj gyulladásos megbetegedése is. Önmagában csak az elhízás a 3-3,5-szeresére emeli a májdaganatok kialakulásának az esélyét, egyéb tünetekkel társulva pedig még ennél is nagyobb a kockázat. Diabéteszeseknél 2-4-szeres a májrák előfordulása.

A NASH gyakrabban alakul ki középkorú és túlsúlyos vagy elhízott emberekben, de gyermekeknél is megjelenhet, a férfiaknál és a nőknél kb. azonos arányban fordul elő. Mivel a tünetek többnyire már csak akkor jelentkeznek, amikor előrehaladott állapotban van a betegség, ezért mindenképpen a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt – mondja Dank Magdolna. Az Onkológiai Központ igazgatója szerint fontos, hogy megszabaduljunk a májban felhalmozódott zsírtól, elérjük a normál testsúlyt, ehhez pedig életmódváltásra, egészségesebb táplálkozásra van elsősorban szükség.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés