hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Megnőtt a májgyulladást okozó vírus gyakorisága

Megugrott a kisgyerekeknél a súlyos májgyulladást okozó adenovirus-fertőzések száma több országban. A Qubit hírének az RTL Híradó is utánajárt.

Az Egyesült Államokban és több európai országban is emelkedik a kisgyermekek körében a súlyos májgyulladásos esetek száma – írta a Qubit a Reuters cikke alapján. Január óta több mint 130 esetet azonosítottak, közülük a legtöbbet, 108 megbetegedést Nagy-Britanniából jelentették, de Hollandiában, Spanyolországban, Dániában és Izraelben is felfigyeltek a jelenségre. Az érintett gyerekek mindegyike 10 év alatti.

Boldogkői Zsolt genetikus-virológus az RTL Híradónak azt mondta, önmagában a 130 eset nem lenne riasztó, de hirtelen sűrűsödtek az esetek, és a nagy többségük Nagy-Britanniában jelent meg. Egyelőre kérdéses, hogy el fog-e terjedni és járványt fog-e okozni a kórokozó, de mindenképp figyelemreméltó ennek az „előjárványnak” az újszerűsége.

Boldogkői szerint a helyzet azért újszerű, mert a szakemberek arra következtetnek, hogy nem az eddig hepatitiszt okozó vírusok egyike, hanem az általában légúti tüneteket okozó adenovírus váltja ki a betegséget. Általában is előfordulhat, hogy megtámadja a májat, de ez immunhiányos gyerekeknél szokott előfordulni, egészségeseknél nem. Itt most éppen az a probléma, hogy egészséges gyerekek máját támadja meg, és súlyos tüneteket okoz.

A kutatók egyik lehetséges magyarázata, hogy a pandémia idején, az elzártság miatt legyengült a gyerekek immunrendszere, ezért reagálhatnak érzékenyebben a fertőzésre.

(forrás: Qubit, RTL Klub)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés