2021. március. 01., hétfő - Albin.

Gyorstesztes COVID–19-szűrés három fővárosi helyszínen

Megalapozott szakmai protokollra épülő COVID–19 szerológiai szűrést indított az Affidea a Bank Center, az Árkád és a Mammut Egészségközpontokban.

Az Affidea egészségközpontjaiban elindult gyorstesztes szerológiai szűréssel 24 óra alatt megállapítható, hogy valaki tünetmentesen vagy atípusos tünetekkel átesett-e a COVID–19-fertőzésen, azaz túl van-e a veszélyen. Amennyiben ezt PCR-teszt is megerősíti, akkor munkaképesnek tekinthető. Arra is következtetni lehet a laboreredményből, hogy a vizsgált páciens enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen éppen akut vagy aktív fertőzési stádiumban van, és emiatt karanténba kell vonulnia.

A teszt a helyszíntől függően 14 000-17 900 forint.

„Az elsők között indítjuk el itthon a megbízható gyorstesztes szerológiai szűrést, amelyet magas szintű szakmai protokoll és kiváló laboratóriumi háttér támogat. Ahogy a járvány a tömeges megbetegedések fázisa felé közelít, napról napra nő a fertőzésen már átesett emberek nemzetgazdasági jelentősége: ugyanis ők lehetnek az ország talpra állásának motorjai. Büszkék vagyunk arra, hogy ennek a folyamatnak részesei és támogatói lehetünk” – mutatott rá a szerológiai szűrések jelentőségére Leitner György, az Affidea Magyarország ügyvezető igazgatója.

Hogyan működik?

A koronavírus-fertőzés jelenleg két módon igazolható. Az egyik módszer a költséges, eszköz- és munkaigényes PCR-teszt, amelyikkel már a fertőződést követő 2-5. naptól kimutatható a SARS-CoV-2-vírus örökítőanyaga az orr- és garatváladékból.

A másik – egyszerűbb és költségkímélőbb – módszerrel a fertőzést követően a szervezet által a vírus ellen termelt védekező molekulák, antitestek mutathatók ki: a fertőzés után 5-9 nappal a korai ellenanyag, az IgM, valamint a fertőzés után 12-14 nappal a késői ellenanyag, az IgG.

Az Affidea az utóbbi módszert, az IgM és az IgG kimutatását kínálja pácienseinek. Azonban nem a kevésbé érzékeny ujjbegyvérből, hanem az ellenanyagot nagyobb koncentrációban tartalmazó, vénás vér centrifugálása után nyert vérsavóból.

Hogyan történik a tesztelés?

Pácienseinket előzetes telefonos bejelentkezés alapján egyeztetett időpontban fogadjuk az Affidea Bank Centerben, az Árkád Egészségközpontban vagy a Mammut Egészségközpontban.

A bejelentkezés és az adminisztráció után minden pácienstől vénás vért vesznek az előírás szerinti védőruházatot és védőfelszerelést viselő munkatársak. A tesztre érkezők között a járványhelyzetnek megfelelő protokollal idő- és térbeli távolságot tartunk. A vérvétel után páciens távozhat is, a teszt eredményét 24 órán belül e-mailben küldik el.

Mi történik a levett vérmintával?

A levett vérmintát a helyszínen centrifugálják, ezzel a vér alakos elemeit és a vérsavót elválasztjuk egymástól. Ez azért fontos, mert a vérsavóból készített tesztek nagyobb pontosságot garantálnak, mint az ujjbegyvérből, illetve a teljes vénás vérből készítettek.

A vérsavómintákat ezután a mikrobiológiai laboratóriumba szállítják, ahol megtörténik a tesztelés.

Mi lehet a teszt eredménye?

 

Eredmény

Mit jelent?

Mi a teendő?

IgM és IgG nem mutatható ki

1. nincs fertőzés

2. van fertőzés, de az ellenanyag még nincs jelen a vérben kimutatható mennyiségben.

Ha valószínű a fertőződés, tünetek vannak, vagy a tesztelés után újonnan jelentkeznek, akkor újabb ellenanyagteszt, illetve szükség esetén PCR-teszt is végezhető.

IgM-pozitív

Nagy valószínűséggel fertőzött, és a fertőzés időpontjától mintegy 5-21 nap telhetett el. Ilyenkor kialakulhatnak tünetek is, de az esetek egy részében teljesen tünetmentesen is átvészelheti a fertőzést.

Az akut fertőzés valószínűsége miatt karantén indokolt. Szükség esetén PCR-módszerrel megerősíthető.

(A hatályos szabályok szerint a pozitív eredményt jelentjük a Nemzeti Népegészségügyi Központnak.)

IgM- és IgG-pozitív

Mindkét antitest kimutathatóan jelen van, ez a fertőzéstől számított 14–28 nap között a legvalószínűbb, de az ezt követő időszakra is áthúzódhat. Ha kialakul a megbetegedés, akkor mindkét antitest jelenléte kimutatható a betegség teljes ideje alatt.

Az aktív fertőzés valószínűsége miatt karantén indokolt. Szükség esetén PCR-módszerrel megerősíthető.

(A hatályos szabályok szerint a pozitív eredményt jelentjük a Nemzeti Népegészségügyi Központnak.)

IgG-pozitív

A páciens átesett a fertőzésen, és meggyógyult. Jelenlegi ismereteink szerint tartósan védett (1–3 év), tehát egy újabb fertőzést minimális tünetekkel vagy tünetmentesen képes leküzdeni.

Ha a tünetek több mint 14 napja elmúltak, a betegség valószínűleg lezajlott, a karantén feloldható. A páciens nagy valószínűséggel nem fertőz tovább, munkába állhat, ezt PCR-teszt erősítheti meg.

(A hatályos szabályok szerint a pozitív eredményt jelentjük a Nemzeti Népegészségügyi Központnak.)

 

 

Mennyire megbízható a teszt?

A vizsgálat eredménye azt mutatja meg, hogy a páciensnél az IgM- és / vagy az IgG-molekula kimutatható koncentrációban van-e jelen. (Egyes esetekben előfordulhat, hogy jelen van, de a kimutatható határ alatt marad, valamint az is megtörténhet, hogy a koronavírus-fertőzés következtében az adott személynél termelődik antitest, de az eltér a többségnél megtalálható formától, és így a teszttel nem kimutatható.)

A fentiek miatt fontos tisztában lenni azzal, hogy a szerológiateszten a pozitív eredményeknek van érdemi információtartalmuk. A pozitívak nagy valószínűséggel fertőzöttek, vagy a közelmúltban átestek a fertőzésen. A pozitív eredményű eseteket a hatályos szabályok szerint jelentik a Nemzeti Népegészségügyi Központnak.

Nagyon fontos a vizsgálat ismételhetősége: az összes levett mintát fagyasztva tárolják, így utólag is elvégezhetők lesznek olyan vizsgálatok, melyek ma még nem elérhetők.

(forrás: PR-ego)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!