2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Már a halottakat is tesztelni kell

A járványhelyzet miatt megváltozott a halottakkal kapcsolatos eljárásrend a magyar kórházakban. A normál boncolásokat nem végzik el, de a Covid-19 fertőzésének gyanújakor tesztelik az elhunytakat a kórházak, írja a Napi.hu.

A Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs (OT) nyilvános sajtótájékoztatóin több héten át megkapta a kérdést, hogy a járvány miatt végrehajtanak-e teszteket a haláluk előtt a tüneteket mutató elhunytakon. Bár a kérdésekre rendre kitérő választ adtak, a legtöbb kórházba szombaton eljutott - március 19-én keltezett - tisztifőorvosi utasítás szerint már minden gyanús betegtől lehet és szükséges mintát venni elhunyta után, írja a lap.

"Az EMMI V/2404/2020/EAT iktatószámú utasítása alapján, a járványos időszakra tekintettel, a boncolások felfüggesztésre kerülnek, kivételt képeznek ez alól a törvényszéki boncolások. Azon elhunytak esetében, akiknél felmerül a Covid-19 fertőzés gyanúja, a halál beálltának megállapítása után 30 percen belül vett felső légúti, orr és torok mintákat egy mintavevő csőbe belemosva (ugyanúgy, mint a megbetegedés gyanúja esetén betegből vett minta), minta beküldhető laboratóriumi vizsgálatra", áll a Müller Cecília országos tisztifőorvos által jegyzett dokumentumban, amely a Napi.hu-hoz is eljutott.

Az új eljárásrend egyelőre csak a kórházakra vonatkozik, vagyis az alapellátásban (háziorvosok, rendelőintézetek) még nem tudják, hogy hasonló helyzetben pontosan mit is kell tenniük.

Több orvos beszámolója szerint a kórházak szombaton megkapták azt az utasítást is, hogy minden pneumónia (tüdőgyulladás) miatt lélegeztetett betegtől mintát kell venni az új fajta koronavírusra is. Vagyis most a tesztelések intenzívebbé váltak, amit az egészségügyi ellátó személyzet pozitívan értékelt.

A teljes információ a Napi.hu-n

(forrás: Napi.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés