hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Májcirrózisos betegek: inkább paracetamol, mint NSAID

Májcirrózisos betegeknél fájdalomcsillapításra a paracetamol adása biztonságosabb, mint a nem-szteroid gyulladáscsökkentőké (NSAID) vagy a tramadolé – írja hollandiai evidencia-alapú ajánlások alapján a PharmaOnline.

Milyen hatóanyagok alkalmazását ajánlott kerülni a májcirrózisos betegeknél, és milyen hatóanyagú szereket kaphatnak?

A hollandiai szakemberek 2018-ban a Drug Saf folyóiratban jelentették meg azt a közleményüket, amiben több gyakori panaszra és kórképre vonatkozóan összefoglalták a májcirrózisos betegek biztonságos gyógyszeres terápiájának evidencia-alapú, gyakorlati alapismereteit, írja a PharmaOnline.

A holland szakemberek a hatóanyagokat 6 csoportba sorolták be aszerint, hogy az alkalmazásuk 1. biztonságosnak, 2. plusz rizikóval nem járónak, 3. ismert rizikókkal járónak, 4. nem biztonságosnak, 5. ismeretlen mértékben biztonságosnak bizonyul, netán 6. a májkárosodás fokától függ a biztonságosság mértéke.

Nemrégiben német nyelvre is lefordították és megjelentették ajánlásaikat.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Sokak számára meglepő, hogy a májcirrózisos betegeknél fájdalomcsillapításra a paracetamolt javasolják. Előírásszerű adagolás esetén a paracetamolt a legmagasabb biztonságossági kategóriába sorolják, annak alkalmazását májcirrózis esetén is „biztonságos”-nak minősítik. Mindez napi maximum 4000 mg paracetamol adagolását jelenti. Mindössze az alultáplált és alkoholista betegeknél van szükség dózisredukcióra a paracetamolnál: esetükben napi maximum 2000 mg adása megengedett.

Ugyanakkor, a nem-szteroid gyulladásgátló vegyületek (NSAID), ideértve a ciklooxigenáz-2 enzim (COX-2) szelektív gátlószereit is, valamennyien a „nem biztonságos” kategóriába tartoznak, ha a májcirrózisos betegek kezeléséről van szó. A kedvezőtlen besorolás oka az, hogy az NSAID-ok metabolizmusa a károsodott májban nem kielégítő mértékű, így fokozott a vesekárosodás kockázata az NSAID-ok adagolásakor.

Az NSAID-oknál kedvezőbb választásnak bizonyul a tramadol, ami a 2. biztonságossági kategóriába tartozik (plusz rizikóval nem jár az alkalmazása).

Az ópioid analgetikumok közül a tramadollal egy csoportba esik a besorolása a morfinnak, az oxikodonnak és a buprenorfinnak, míg a metadon alkalmazása már ismert kockázatokkal terhelt (a 3. csoportba tartozik).

Fentanil, tapentadol és petidin esetén a biztonságosság mértéke a májkárosodás fokával függ össze.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés