hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Licenc-megállapodás monoklonális antitest kombináció kifejlesztésére

A Bristol Myers Squibb és a Rockefeller Egyetem licenc-megállapodást kötött a COVID-19 kezelésére szolgáló, a SARS-CoV-2-t neutralizáló monoklonális antitest kombináció kifejlesztésére.

A Bristol Myers Squibb és a Rockefeller Egyetem 2021. február 3-án bejelentették, hogy végleges megállapodást kötöttek, melynek értelmében a Bristol Myers Squibb kizárólagos globális licenc-jogokat szerez a Rockefeller új, a COVID-19 kezelésére vagy megelőzésére szolgáló, a SARS-CoV-2-t neutralizáló monoklonális antitest kombinációs kezelésének kifejlesztésére, gyártására és forgalmazására.

Annak ellenére, hogy egyre nagyobb számban állnak rendelkezésre vakcinák, a továbbiakban is lesznek olyan betegek, akik megfertőződnek és szükségük lesz a koronavírusos tüneteik elleni kezelésre. A szóban forgó új kezelés két monoklonális antitest kombinációja, amelyek a SARS-CoV-2 tüskefehérje gátlására és a vírus semlegesítésére szolgálnak. A monoklonális antitesteket kiemelkedően hatásosnak és stabilnak tervezték, így azok tovább fennmaradnak a véráramban. Preklinikai adatok alapján a készítménynek alacsony dózisú,  szubkután alkalmazása eredményes kezelési módot jelenthet a vírus többféle variánsa ellen, és egyúttal könnyebb hozzáférést tenne lehetővé a gyógyszerhez, mivel nem lenne szükség intravénás infúzióra.

Amennyiben a klinikai fejlesztés sikeresnek bizonyul, a készítmény által nyújtott előnyök potenciálisan elősegíthetik a szélesebb körű globális hozzáférést, beleértve azokat az alacsony- és közepes jövedelmű országokat és közösségeket, ahol korlátozottak az egészségügyi erőforrások. A Bristol Myers Squibb és a Rockefeller Egyetem igyekszik közösen segíteni majd ennek a célnak az elérését.

A Rockefeller Egyetem idén január közepén kezdeményezte az I. fázisú klinikai vizsgálatokat, melynek során az intravénás és szubkután készítmények adagolását, valamint a monoklonális antitest-kombináció biztonságosságát vizsgálják. Már előkészítés alatt áll a törzskönyvezési folyamat mielőbbi megkezdése, amint megtörténik a Rockefeller Egyetem kórházában zajló I. fázisú klinikai vizsgálat eredményeinek kiértékelése.

„Bízunk benne, hogy folytathatjuk együttműködésünket a Rockefeller Egyetemmel ezen létfontosságú cél eléréséhez” – mondta el dr. Ho Sung Cho, a Bristol Myers Squibb  bioterápiás kutatási részlegének senior alelnöke. „A Bristol Myers Squibb támogatást nyújtott a Rockefeller számára az I. fázisú klinikai vizsgálatok megkezdéséhez szükséges gyógyszermennyiség kifejlesztésében és előállításában, és eltökélt szándékunk, hogy a rendelkezésünkre álló lehetőségeink és erőforrásaink révén elősegítsük azt, hogy minél gyorsabban kifejlesztésre kerüljön és eljusson a betegekhez ez a potenciális kezelés, ezáltal támogatva a pandémia elleni harcot.”

„A Rockefeller kutatói által felfedezett két antitest rendkívül hatásos a SARS-CoV-2 ellen, és fontos szerepet játszhatnak majd a koronavírusos betegek kezelésében” – mondta el Richard P. Lifton, a Rockefeller Egyetem elnöke. „Óriási szükség van olyan új terápiás módokra, amelyek megoldást nyújthatnak az enyhe, illetve közepes lefolyású betegség kezelésére, és megakadályozhatják a magas rizikócsoportba tartozó betegek körében a súlyos betegség kialakulását. A BMS-sel való együttműködésünk révén felgyorsulhat a fejlesztés folyamata, hogy a készítmény minél hamarabb eljuthasson a betegekhez.”

A megállapodás értelmében a Rockefeller Egyetem részesedni fog a készítmény jövőbeli eladásából származó bevételből. Amennyiben a klinikai fejlesztés sikeresnek bizonyul, a Bristol Myers Squibb feladata annak elősegítése, hogy a potenciális gyógyszert világszerte elérhetővé tegye a betegek számára. 

A SARS-CoV-2 monoklonális antitest kombinációs készítményről

A Rockefeller a SARS-CoV-2 tüskefehérje elleni két olyan kiegészítő antitestet fedezett fel, amelyek egymással együttműködésben képesek semlegesíteni a vírust in vitro, valamint állatkísérletekben. A két antitest aktivitást mutatott a SARS-CoV-2 számos ismert mutációjával szemben, és kombinációs terápiájuk csökkentheti a vírus mutációjának elszabadulását. A két antitest egyedülálló lehet az emberi szervezetben tanúsított hosszú felezési idejük és a tüskefehérjével szembeni magas kötődési képességük szempontjából. A hosszabb felezési idő elérését a Xencor Fc-receptort optimalizáló technológiája segítette elő.   

(forrás: Bristol Myers Squibb Magyarország)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés