hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Különleges végtagrekonstrukciós centrummá válhat

Újabb nagy lépést tett a különleges végtagrekonstrukciós műtéti centrummá válás útján az SE Ortopédiai Klinikája, ahol június elején országszerte egyedülálló, speciális és komplex eljárással operáltak meg veleszületett lábszár-álízület betegségben szenvedő gyerekeket a varsói székhelyű Európai Paley Intézet közreműködésével.

Egy ritka fejlődési rendellenesség miatt kialakuló kórképben a sípcsontot fedő csonthártya olyan mennyiségben termel csontlebontó anyagot, amely a csont spontán töréséhez, hosszabb távon végtagrövidüléshez,  járási nehezítettséghez, majd gyakran a végtag amputációjához vezet. A veleszületett lábszár-álízület betegség évente 2-3 újszülöttnél fordul elő Magyarországon.

Korábban hiába távolították el a beteg csontrészt, a műtét hosszú távon csak az esetek felében vezetett gyógyuláshoz. A betegek másik felénél ismét törések alakultak ki, a folyamat végül gyakran a végtag amputációjához vezetett – ismertette a kórképet a semmelweis.hu-n dr. Domos Gyula, az Ortopédiai Klinika különleges végtagrekonstrukciókra specializálódó szakorvosa, aki a kezelés eredményesebb útjai után kutatva új technikát sajátított el a módszer kifejlesztője, az amerikai dr. Dror Paley által létrehozott floridai Paley-intézetben, valamint a szintén dr. Dror Paley által alapított, varsói székhelyű európai központban is. Ez az eljárás a kórkép megközelítésében tér el a korábbi terápiától – magyarázta az ortopéd sebész szakorvos.

Míg azelőtt a csont betegségeként kezeltük a területet, az amerikai ortopédsebész, dr. Dror Paley a csonthártya-elváltozásra fókuszálva dolgozta ki komplex műtéti módszerét. Ennek része, hogy a siker érdekében a csonthártyából sokkal nagyobb részt távolítanak el, mint az alatta lévő beteg csontnak megfelelő területet – magyarázta az ortopédsebész specialista.

Az eltávolítandó rész méretének megállapítása a műtét előtti MR vizsgálattal történik. A csontot és a csonthártyát a csípőlapát csontjából és csonthártyájából pótolják, a beavatkozás egyszerre zajlik a két területen, két-két sebész dolgozik a csípőn és a lábszáron – magyarázta dr. Domos Gyula. A pótlást és a lábszár csontjait többféle implantátummal kapcsolják egymáshoz. Ezek egyike a csont belsejébe helyezett, teleszkópos növekedési velőűrszeg, amely képes a csont növekedésével együtt nyúlni. A dr. Dror Paley Egyesült Államokban kifejlesztett terápiáját elsajátító dr. Domos Gyula 2018 óta alkalmazza a procedúrát az Ortopédiai Klinikán az országban egyedülállóan, eddig 9 gyereket kezeltek az új módszerrel, ami ugrásszerűen, 50 százalékról 90 százalék fölé növeli a gyógyulási esélyeket, megőrzi a járásképességet, és eredményeként elmarad az amputáció.

A veleszületett lábszár-álízület gyógyításában ugrásszerű eredményeket felmutató terápiát mindent érintett megkaphatja az Ortopédiai Klinikán, idén további két beavatkozást terveznek. A beültetett növekedési velőűrszeg finanszírozását a NEAK egyedi kérelemre biztosítja.

A teljes információ az egyetem honlapján

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem; Ortopédiai Klinika
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem; Ortopédiai Klinika

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés