hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kezdődik az influenzaszezon

Október első hetében, a 40. naptári héten hazánkban is megkezdte működését az influenza figyelőszolgálat az Európai Influenza Surveillance Hálózathoz tartozó országokhoz hasonlóan.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatása szerint a 2019/2020. évi influenza szezonban 1 332 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján történik az influenzaszerű megbetegedések előfordulásának monitorozása. A kerületi/járási hivatalok a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok közül 100 orvost kértek fel arra, hogy rendszeresen küldjenek légúti mintát virológiai vizsgálat céljára az influenzás panaszokkal hozzájuk forduló betegektől a megbetegedések kórokozójának azonosítása céljából. A virológiai vizsgálatok eredménye alapján hétről-hétre nyomon követhető az influenza vírusok megjelenése és terjedése a lakosság körében. 

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2019. szeptember 30. – október 6. között az országban 3 600 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 

A 40. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult: a betegek 19,1%-a 0-14 éves gyermek, 39,1%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 24,5%-uk a 35-59 évesek, 17,3%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A 40. héten összesen egy influenza-gyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra a Nemzeti Népegészségügyi Központba. A hagyományos beküldés keretén belül érkezett minta influenza-negatívnak bizonyult.

A kórházi alapú influenza surveillance lehetőséget biztosít az influenza-fertőzések súlyosságának megítélésére egy adott szezonban. Ennek érdekében a fekvőbeteg-ellátó intézmények hetente jelenik az általuk ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálattal igazolt érkezett jelentés influenza pozitív eredményeket. A héten influenza pozitív eredményről nem érkezett jelentés.

A 40. héten nem jelentettek influenzaszerű megbetegedések halmozódását.

(forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés