hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Gyógyítás

Kemoterápiás szer közvetlenül a daganatba adva

Artériák útvesztőjén át vezet a katéter útja a test egy távolabbi pontjától az agydaganatig. A tumor belsejébe vezető vékony csövet röntgenképes kontrollálással irányítják, majd ha a tumorhoz ért, befecskendezik a gyógyító anyagot.
Lehetséges, hogy alapjaiban változtatja meg a kemoterápiás kezelést John Boockvar módszere, amellyel az erős rákellenes gyógyszer nagy adagját egyenesen az agytumorba juttatják. A New York-Presbiterian Weill Cornell egészségügyi központban zajló vizsgálat különösen nagy dózist juttat a modern gyógyszerekből közvetlenül a halálos daganatokba. A módszerrel ötvenszer magasabb gyógyszerszintet sikerült elérni annál, mint amikor intravénásan adták be a betegnek ugyanazt a szert.
 
Nagyon vékony, rugalmas mikrokatétereket juttatnak a test egyik artériáján keresztül az agy apró ereibe, így tudják a kemoterápiás szert közvetlenül a tumorba vagy – eltávolítása után – a helyére fecskendezni. A katétereket egyébként arra használják, hogy az agyvérzés kezelése során vérrögképződést gátló szert juttassanak az agyba.
 
John Boockvar sebészprofesszor vizsgálatai tavaly augusztusban kezdődtek, és máig sem lépték át a kezdeti szakaszt. Ebben a fázisban arra kell fényt deríteni, hogy biztonságos-e, illetve milyen dózisokban biztonságos a kiválasztott (a tumor fejlődéséhez nélkülözhetetlen új vérerek kialakulását gátló) gyógyszer közvetlen bejuttatása az agy ereibe.
 
Az első néhány páciens mágneses rezonanciás (MR) vizsgálata során úgy tűnt, a kezelés elsöpörte az erősen rosszindulatú daganatfajta, a kiújuló glioblasztoma minden jelét. Ám az első beteg az örömteli MR-lelet ellenére októberben elhunyt. Halálát a boncolási lelet szerint az agy más részén kialakult áttét okozta. Sajnos tehát a nagyszerű MR-eredmény sem jelenti azt, hogy a beteg biztosan meggyógyult.
 
A glioblasztomások jelenleg a legjobb kezelés mellett is csupán körülbelül 15 hónapig maradnak életben. Szerencsére az utóbbi öt évben a kétéves túlélés aránya 8-ról 25 százalékra nőtt. Ennek egyik oka, hogy az orvosok széles körben kezdték alkalmazni a legújabb kemoterápiás szereket a sugárkezeléssel együtt. Dr. Boockvar azt reméli, ha két évig életben tudja tartani betegeit, az idő újabb előrehaladást hoz, amely sokak életét jelentheti.
 
Forrás: Dr. Varga Zoltán, Népszabadság Online
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés