hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kardiológia és hipertonológia

Elsősorban gyakorló orvosoknak szolgál segítségül Szauder Ipoly EKG-elemzési gyakorlatokat is tartalmazó kézikönyve.

Jól látjuk-e vajon mi, orvosok a szívet? És azt, ami a szívben igazán lényeges? E költői kérdéseket dr. Szauder Ipoly belgyógyász, kardiológus hypertonológus, a Kardiológiai Diagnosztikai és Hypertonia Központ igazgató főorvosa teszi fel, s megválaszolásukban is segít a 2017-ben a Medicina gondozásában megjelent, Kardiológia és hipertonológia gyakorló orvosoknak  EKG-elemzési gyakorlatokkal című könyve. Négy évtizedes gyakorlata mellett a szerző az Európai és a Magyar Kardiológus és Hypertonia Társaság, amerikai és angol társaságok legújabb irányelveit veszi figyelembe, nagy hangsúlyt fektetve arra: már rég nem tartható az az álláspont, amely a hypertoniát a kardiológia határterületének tekinti. Jól ismert ugyanis, hogy a magas vérnyomás a coronaria eredetű szívbetegségek 50–70 százalékáért felelős.

Szauder Ipoly könyve előszavában leszögezi: a hypertoniás szívbetegség elnevezés új szemléletet tükröz: az eddigi kardiológiai résztünetek egységbe foglalását jelenti, kiemelve a hypertonia kóroki szerepét. Ez a nézet manapság azonban még alulreprezentált az orvosi gyakorlatban, ami a szerző szerint indokolja a hypertoniás szívbetegség számos klinikai formájának részletesebb ismertetését, különös tekintettel a microvascularis coronariabetegségre, a nők coronariabetegségére, a cardialis X-szindrómára, a szívelégtelenség új besorolására, a hypertonia által kiváltott EKG-eltérésekre.

Szauder Ipoly közli a hypertoniás szívbetegség az általa kidolgozott echokardiográfiás multifaktorális súlyossági besorolását is. A könyv szívről szóló fejezetében a többi közt szó esik a szívbetegek panaszairól, tüneteiről, fizikális és műszeres vizsgálatukról, az invazív katéteres diagnosztikáról, a szívelégtelenségről, az ischaemiás szívbetegségről és a ritmuszavarokról, de szóba kerülnek a szív gyulladásos betegségei, a szívbillentyű betegségek, a pulmonális embólia, a cardiomyopathiák, a szívbetegek perioperatív kockázata, a kardiotoxikus gyógyszerhatások és a kábítószerek cardialis vonatkozásai is. 

A könyv címéből fakadóan külön fejezetet kapott a hypertonia, melyben egyebek között olvashatnak a vérnyomás szabályozásáról, a hypertonia diagnosztikájáról, a betegségben észlelt EKG-eltérésekről és a fehérköpeny-jelenségről éppen úgy, mint a 24 órás vérnyomásmonitorozásról vagy a szekunder hypertoniáról. A szerző gondot fordít a kezelés minden szegmensére, a társbetegségekre, sőt a gyors EKG-diagnosztikára is a háziorvosi gyakorlat számára.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés