hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Június elsején újraindul az SZTE radiológiai klinikája

A professzionális orvostechnológiai és betegbiztonsági elvárásoknak is megfelelő új képalkotó diagnosztikai eszközparkot, a régió legkorszerűbb MR-centrumát és új betegirányítási rendszert alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) június 1-jével újrainduló radiológiai klinikáján.

A 4,8 milliárd forintos célzott kormányzati támogatásból megvalósuló, kimagasló technológiai fejlesztés eredményeként a dél-alföldi régió "legmagasabb progresszivitási szintű egészségügyi ellátó intézmény-komplexumaként" az SZTE saját hatáskörben biztosítja a lakosság radiológiai ellátását.

Az új klinikán a sürgősségi betegellátó önálló osztály mellé alakítottak ki egy sürgősségi radiológiai osztályt. Az osztályon egy 64 szeletes CT-készülék, két felvételi és egy átvilágító röntgenkészülék, valamint egy modern ultrahangkészülék kapott helyet. Egy új CT-készülék üzembe helyezésével lehetőség nyílt arra is, hogy az SZTE által korábban vásárolt 256 szeletes berendezést egyéb speciális kardiológiai, onkológiai és pulmonológiai vizsgálatokra is tudják használni.

Az elektív (megelőző) radiológiai osztályon a dél-alföldi régió legkorszerűbben felszerelt MR-centrumát hozták létre. A női diagnosztikai központ egy új és jóval nagyobb befogadóképességű épületbe költözött, ahol elérhető az a legmodernebb, háromdimenziós mammográfvizsgálat, amellyel a radiológus szakorvos csaknem százszázalékos pontossággal képes megkülönböztetni a daganatos szövetrészeket az egészségestől.

Az SZTE más klinikai egységeiben is új, korszerű berendezéseket állítottak üzembe, köztük egy 64 szeletes CT-készüléket. Az egyetem másik diagnosztikai képalkotó vizsgálatokat ellátó intézménye, a nukleáris medicina intézet egy új SPECT-CT-vel, illetve PET-CT készülékkel gazdagodott.

A képalkotó diagnosztikus vizsgálatra szóló előjegyzések rendszerét jelentősen egyszerűsítették. Az időpontfoglaláshoz nincs szükség a páciens személyes megjelenésére, ezáltal is csökkentik a fertőzés veszélyét.

A járványügyi helyzet miatt elmaradt vizsgálatok pótlása érdekében a betegeknek fel kell venniük a kapcsolatot a beutalót kiadó orvossal, hogy a jelenlegi egészségi állapotuknak leginkább megfelelő vizsgálatot kérjék számukra. Ha nem az egyetemi rendszerhez tartozó orvos adta ki az új beutalót, a páciens a radiológiai klinika központi betegirányításán, telefonon jegyeztetheti elő az új vizsgálati időpontot.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés