hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Jön az Érbetegségek Napja

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érbetegségek Napját az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként március 21-én tartja.

Az érszűkület Magyarországon több mint 400 000 embert érint. Az adatok riasztóak: Európán belül hazánkban fordul elő a legtöbb érszűkület miatt végzett nagy amputáció. Ezek jó része elkerülhető lenne tudatos életmóddal és kellő odafigyeléssel.

A nemzetközi kampány az alsóvégtagi érszűkület és a visszérbetegség vizsgálatára fókuszál.

Az alsó végtagi verőérszűkületet akár sokáig nem ismerhetik fel, részben a csak e betegségre jellemző tünetek hiánya, részben a hasonló tüneteket produkáló egyéb megbetegedések miatt. Az alsóvégtagok betegsége esetén az idő előrehaladtával előbb terheléskor, majd nyugalomban lép fel lábfájdalom, súlyosabb formájában pedig szövetelhalás alakul ki a lábakon.

Fokozhatja az alsó végtagi érszűkület kialakulásának esélyét az egészségtelen táplálkozás, magas vérnyomás, cukorbetegség, mozgásszegény életmód, dohányzás, elhízás, vagy a köszvényért felelős magas húgysavszint.

Hazánkban a népesség körében egyre nagyobb számban fordul elő a visszérbetegség. A felnőtt lakosság legalább felét érinti, és megfelelő kezelés hiányában súlyos szövődményeket okoz, akár halálos következményekkel járhat. A megterhelő álló munka, a mozgásszegény, ülő életmód, helytelen táplálkozás és az örökletes tényezők miatt már a harmincas-negyvenes korosztályban megjelennek az első panaszok. A kezdeti panaszok lehetnek a láb fájdalma, elnehezülése, feszülése, görcse és zsibbadása, kis lila, majd egyre nagyobb értágulatok, lábdagadás, különböző elváltozások megjelenése a bőrön. A kitágult visszerekben lelassul a vérkeringés, pangás alakul ki, ami súlyosabb esetben trombózishoz is vezethet.

A perifériás érszűkület odafigyeléssel szinten tartható.

A szervezők 2019. március 21-én 11 és 17 óra között, 4 helyszínen, egész napos orvosi tanácsadással, tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, és a betegség megállapítására szolgáló boka/kar index méréssel, valamint pulzus önvizsgálat oktatással várják majd az érdeklődőket.

Az ingyenes tanácsadás és szűrővizsgálat helyszínei:

Budapest

Duna Plaza

1138. Budapest, Váci út 178.

Szeged

Szeged Plaza

6724 Szeged, Kossuth Lajos sugárút 119.

Debrecen

Debrecen Pláza

4026 Debrecen, Péterfia u. 18.

Győr

Petz Aladár Megyei Oktató Kórház

9024 Győr, Vasvári Pál út 1/a.

 

(forrás: VM Sajtóiroda)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés