hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Itt vannak a nagy magyar potenciateszt eredményei

Minden ötödik magyar férfi bizonytalan abban, hogy teljes értékű merevedést tud elérni és fenn is tudja azt tartani az aktus végéig – derült ki az Affidea Férfiegészség Központ Nagy Potenciatesztjéből, amelyet több, mint 10 000-en töltöttek ki.

Kapcsolódó cikkek

A májusban zajlott széles körű online kutatás célja az volt, hogy felmérjék a potenciazavarok előfordulását a hazai férfitársadalom körében, illetve azt, hogy a résztvevők mennyit is tudnak a merevedési problémák hátteréről. Általánosságban elmondható, hogy a férfiak 14%-a hetente 4-5, míg közel harmada 3-4 alkalommal él nemi életet. Kiderült, hogy a férfiak 18%-a egyáltalán nem él szexuális életet, és minél idősebb valaki, annál jellemzőbb ez a helyzet: míg a 18-50 év közötti felnőtt férfiaknál csupán 13-15%-os ez az arány, addig az 51-65 év közötti korcsoportban már 22%-os, míg a 65 évnél idősebbek körében már 43%-ra emelkedik ez a mutatószám.

Az eredmények elszomorítók, hiszen a férfiak többsége, 99,4%-a fontosnak tartja kielégítő, aktív szexuális életet. De vajon mi állhat annak hátterében, hogy ilyen nagy a különbség a vágyott állapot és a valóság között?

 

A férfiak 20%-a potenciaproblémával küzd, de nem mennek orvoshoz

Dr. Merth Gábor, az Affidea Férfiegészség Központ urológus orvos szakmai vezetője szerint a férfiak egyrészt félnek attól, hogy potenciazavaraik miatt nem sikerül teljesíteniük az ágyban, és a szégyenérzet miatt nem igen fordulnak orvoshoz ezzel a problémával. A szakember meglátásait a kutatás eredményei is alátámasztják. Merevedési problémákkal a válaszadók 21%-a szembesül gyakran vagy szinte mindig, és minden tizedik férfi szinte minden aktus után vagy elég sűrűn elégedetlen az aktus után. Ezen kérdésnél is az adott válaszadó életkora határozza meg az elégedettségi szintet, míg 30 év alatt 10 válaszadóból kilenc mindig, vagy szinte mindig sikerrel zárja a szexuális aktust, addig az 50 év feletti férfiak közül már csak 70-60% válaszolta ugyanezt. A potenciazavar tehát jelen van a magyar férfitársadalomban, ennek ellenére igen kevesen fordulnak orvoshoz. A megkérdezettek 13%-nál fordult elő már az, hogy csődöt mondott az ágyban, de emiatt nem fordult semmilyen szakemberhez, további 7% tudja is, hogy segítségre lenne szüksége, de azzal nincs tisztában, hogy kihez kellene fordulni. Urológusnál csupán az érintettek 11%-a járt már potenciazavar miatt.

Ne higgyék, hogy a partner vagy a stressz a hibás!

A szégyenérzet mellett a tévhitek befolyásolják leginkább a férfiakat abban, hogy merevedési gondjaikkal nem fordulnak orvoshoz. – állítja Merth Gábor. A felmérés eredményei szerint ugyanis úgy vélik, hogy a kielégítő szexuális élet a párkapcsolattól, a vonzalomtól, a partner hozzáállásától és a stresszmentes élettől függ leginkább. Az urológus azonban másként látja: „Való igaz, különösen fiatalabb korban, hogy a kapcsolati és lelki tényezők meghatározók a szexuális életet illetően. Azonban ahogy idősebbé válik valaki, a merevedés minőségét egyre inkább befolyásolják biológiai tényezők is. Ilyen lehet például a hormonszintek változásai, az egészségtelen életmód okozta ártalmak, a különböző szív- és érrendszeri betegségek. A komoly szív és agyi katasztrófákat például van, mikor csak a sokkal korábban jelentkező potenciazavar jelzi, így az egészségmegőrzés miatt is fontos lenne azonnal urológushoz fordulni, amikor az ágyban valami elromlik!”

 

Az urológus megoldást nyújthat a potenciazavarokra is

Az urológusok szerint tehát sokszor fizikai tényezők, betegségek állnak a potenciazavarok hátterében. Ezt sokszor maguk az érintettek nem is sejtik, erre mutatott rá a kutatás is. Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint milyen okok állhatnak a potenciazavarok hátterében” csupán minden negyedik válaszadó említette a fizikai hátteret, azaz a betegségeket. A legtöbben (42%) főként a lelki tényezőket okolja, minden tizedik férfi a partnerében látja a hibát, míg szinte ugyanennyi válaszadónak egyszerűen nincs kedve a szexhez. Dr. Merth Gábor viszont a kutatás kapcsán is felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad lemondani a kielégítő szexuális életről és a boldogságról, hiszen a szakértők a potenciazavarok hátterét felderítik és az esetek túlnyomó részében könnyen segítenek a kiváltó okok megszüntetésében, amelynek nyomán a merevedési problémáknak is búcsút inthet a páciens. Fontos, hogy a férfiak ne féljenek az urológustól, ne szégyenkezzenek segítséget kérni!

(forrás: Affidea Magyarország, vipr.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés