2022. január. 18., kedd - Piroska.
hirdetés
hirdetés

Interaktív mesefal a Pécsi Gyermekklinikán

Átadták az Interaktív Mesefalat a PTE-ÁOK Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikája ambulanciáján. A Nevetnikék Alapítvány egyedülálló festészeti akciójának köszönhetően 8 hónap tervezés után, 5 szombati nap alatt, több mint 250 önkéntes és számos helyi vállalat bevonásával elevenedtek meg a gyerekklinika falai.

A Pécsi Gyermekklinika ambulanciáján évente 12 ezer gyerek fordul meg. Az itt ücsörgő, fájdalommal és szorongással küszködő gyermekek számára a feszültséget csak tovább növeli a várakozás, kivizsgálás, kezelés. A Nevetnikék Alapítvány önkéntesei olyan megoldást kerestek erre a problémára, ami hosszú távon is tartós marad. Innen eredt az Interaktív Mesefal projekt ötlete. Az alapítvány már évek óta szervezi a mesefalfestést a helyi vállalatok támogatásával, a harmóniát, békét, vidámságot sugárzó kórtermi falak jól lekötik a lurkók figyelmét. Most egy olyan mesefalat hoztak létre, melyhez oda lehet menni, és játszani lehet vele, mert a fal szerves részeit képezik az arra felszerelt egyedi, kézzel készített fajátékok is, melyek kipróbálása elűzi az unalmukat, és ezáltal csökkenti a szorongásukat.

A tavaly ősszel indult projekt az előkészületi és beszerzési szakaszok után április végén érkezett el a fal megfestéséhez, és 5 szombati nap alatt, több mint 250 önkéntes bevonásával május végére el is készült az egyedülálló Interaktív Mesefal. A projekt során a résztvevők 24 méter hosszú folyosón, 75 négyzetméter falra festettek színes rókákat, békákat, nyuszikat felvonultató életre kelő meséket, melyhez 24 különböző fa játékot is rögzítettek. Az Interaktív Mesefalat május 30-án avatták fel.

„Ez egy száz éves épület, ami behatárolja a lehetőségeinket. A mögöttünk lévő, 24 méteres folyosón az ambulanciák működnek, nagy betegforgalommal. Nincs természetes megvilágítása, így úgy gondolom, az ide kerülő gyerekek számára ijesztő lehet. Megesik, hogy várni kell, ilyenkor pedig jól jöhet, hogy a gyermek figyelmét leköti egy-egy játék. Bevallom, a projekt kezdetén magam sem gondoltam volna, hogy ennyire felélénkítik majd ezt az épületrészt a játékok. Köszönöm, hogy ezt a sok-sok munkaórát, hogy idejüket nem sajnálva, szívük minden szeretetével dolgoztak” – mondta Decsi Tamás professzor, a PTE KK orvosigazgatója és a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika vezetője.

A látványterveket Prell Anett festőművész-grafikus készítette, aki a „mecseki táj” témáját járta körül, és tervezte meg a folyosó falát. A környezetet körülölelő állat- és növényvilág jelenik meg rajta, az orfűi malom, a sárkányforrás, az égervölgyi tó és egyéb helyi sajátosságok szolgáltak ihlet-alapul. A falra szerelt játékokat Paller G. Péter hangszerkészítő tervezte és készítette.

Az önkéntes falfestő akcióról egy time-lapse videó is készült, ami az alábbi linken tekinthető meg:

https://drive.google.com/file/d/1RP7Ctr5Xz7OHi7U-QqlCtbM4RIueYjyv/view

(A videót készítette: Ruprech Judit)

(forrás: Nevetnikék Alapítvány)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.