hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Hordozható képalkotó eszköz a rák kiszűréséhez

Egy nemzetközi tudóscsapat kifejlesztett egy hordozható, orvosi képalkotó eszközt, amely olyan nagy felbontású felvételeket készít, hogy a rák bizonyos típusainak már a legkorábbi jeleit is azonosítani lehet vele, írja a GyártásTrend.

A szerkezet a mikro optikai koherencia tomográfia (OCT) technológiáját használja fel a tumorok beazonosítására. A találmány 700 és 950 nanométer közötti hullámhosszú, vagyis közeli infravörös fényt bocsát a vizsgált területre, és megméri, hogy a sugárzás hullámainak „visszhangja” milyen gyorsan érkezik be a különböző típusú szövetekről. Az ilyen módon felhalmozott információk végül is még az MRI-éinél is sokkal részletesebb keresztmetszeti képekben öltenek testet. Az így keletkezett digitális felvételek valós időben egy speciális szoftverhez befutnak, amely őket összefűzve a szövetek jellemzői alapján kiszínezett, térbeli modelleket hoz létre belőlük.

Forrás: Nanyang Technological University

A fejlesztők szerint még a diagnosztikai képalkotás területén járatlan orvosok is kényelmesen tudják kezelni a találmányt, amely így a rákos megbetegedések kiszűrését az MRI- vagy CT-berendezéseket nélkülöző kórházakban jelentősen megkönnyítheti.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés