hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Hepatitis B fertőzés kezelése entecavir terápiával

A hosszú távon alkalmazott entecavir kezelés kedvezően befolyásolja az idült hepatitis B fertőzés következtében kialakuló fibrosist és cirrhosist.

A világon a krónikus hepatitis B fertőzések száma meghaladja a 350 milliót. Egyértelműen kimutatták, hogy a vírus szaporodásának gyorsasága a motorja a máj károsodásának és a betegség progressziójának. Mindenfajta kezelés fő célja a vírus replikációjának a visszaszorítása, kimutathatatlan szintig.

A korábbi vizsgálatok azt bizonyították, hogy a 48 héttől 3 évig tartó entecavir terápia jelentősen elnyomja a vírus replikációját, s ezen túl javítja, illetve előnyösen befolyásolja a virológiai, hisztológiai és biokémiai elváltozásokat nukleozid kezelésben még nem részesültekben, ugyanakkor rezisztencia alig alakult ki e gyógyszerrel szemben.

A két humán fázis III vizsgálat nukleozid kezelésben még nem részesült betegekben történt (nyílt vizsgálat), az entecavir kezelés (először 0,5 mg/nap, majd 1,0 mg/nap) legalább 3 évig tartott.

Egyértelműen kimutatható volt, hogy a hosszú távon történő entecavir monoterápia jelentősen csökkentette a HBV DNS-t, normalizálta az SGPT értéket, javította a máj szövettani képét (mind a fibrosist, mind a cirrhosist). Az eredmények sokkal jobbak voltak, mint azt a 48 hetes kezeléseknél megfigyelték. A betegek negyedrészében tapasztaltak súlyosabb mellékhatást; valamilyen terápiával összefüggő mellékhatást szinte mindegyik kezeltben megfigyeltek.

Szemben a lamivudinnal és az adefovirral, az entecavirral szemben rezisztencia alig alakult ki.

 Forrás: Hepatology. Published online August 3, 2010.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés