hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hepatitis A: miért terjed ilyen gyorsan a vírus idehaza?

Sokan már a gyermekkorukban, tünet nélkül átesnek a Hepatitis A fertőzésen, így a lakosság egy része védett lehet, hangzott el az ATV-n.

Müller Cecília országos tiszti főorvos pénteken egy körlevélben figyelmeztetett arra, hogy a szokásosnál több megbetegedést regisztráltak fertőző májgyulladás, vagyis Hepatitis A miatt.

Az ATV Híradó kérdésére Pusztai Erzsébet infektológus azt mondta: a vírus már évtizedek óta jelen van, és sokan már a gyermekkorukban átesnek rajta tünet nélkül, emiatt pedig a lakosság egy része védett lehet a fertőzés ellen. A vírus mostani gyorsabb terjedésének szerinte az lehet az oka, hogy a vizek melegebbek, és a kisebb tavakban, a meleg vízben hosszabb ideig maradhat fertőzőképes a vírus.

Mindeközben Rusvai Miklós állatorvos-virológus – ugyancsak a híradónak nyilatkozva – azt mondta, hogy a betegség leggyakrabban higiéniás problémáknál szokott jelentkezni, „például árvizeknél, vagy akkor, ha fekáliával, szennyvízzel öntöznek gyümölcsöket, zöldségeket”.  

Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ nyugalmazott járványügyi főosztályvezetője pedig hangsúlyozta: amikor a komoly klinikai tünetek megjelennek, akkor már a beteg gyakorlatilag nem fertőz, jellemzően az ezt megelőző egy hétben adják tovább a betegek a vírust.

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés