2021. szeptember. 18., szombat - Diána.
hirdetés
hirdetés

Hatósági eljárás a hódmezővásárhelyi kórházzal szemben

A Mérce szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hatósági eljárást kezdeményez a hódmezővásárhelyi kórházzal szemben, hogy többé ne vegyék el éjszakára a babákat az édesanyjuktól.

A Másállapot a szülészetben várandósság és szülés körüli jogokért küzdő, szülő nők érdekeit képviselő civil mozgalom Facebook-bejegyzése szerint a civilek számos megkeresést kaptak azzal kapcsolatban, hogy a kórház járvány alatti eljárásrendjére elválasztják a gyermekeket az édesanyjuktól, mivel pedig  ez a szakmai irányelvekkel ellentétes, a gyakorlat sérti a szülő nők érdekeit.

A Másállapot több közérdekű bejelentést is tett a hatóságoknak. A bejelentés szerint a kórház szülészeti osztálya jelenleg nem biztosítja a 24 órás rooming-in ellátást (a rooming in szisztéma 12, illetve 24 órás együttlétet jelent a gyermekkel) és az újszülötteket szeparálja az édesanyáktól, valamint éjszakára is elválasztják anyát és babáját.

Az NNK által az ellátás véleményezésére felkért neonatológus főorvos szerint a kórház rooming in gyakorlatában a „szakmai irányelvnek megfelelő működés nem valósult meg teljeskörűen”. A neonatológus azt is megjegyzi szakvéleményében, ha esetleg elő is fordulna az a helyzet, hogy az anya COVID-pozitív, de a gyermek negatív, a Szakmai Kollégium Neonatológiai Tagozata akkor is együttes rooming in elhelyezést, izolálást javasol, (amennyiben mind az anya, mind az újszülött jó fizikai állapotban van), tehát szétválasztást nem. Általánosságban pedig az egészségügyi törvényre hivatkozva azt is rögzíti a szakértő, hogy a szülő nőnek a szülést követően joga van ahhoz, hogy – amennyiben ezt az ő vagy újszülöttje egészségi állapota nem zárja ki – újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el, így joga van a 24 órás rooming in ellátáshoz is.     

Az NNK végül közölte bejelentéseket tevő civilekkel, hogy a neonatológus főorvos véleménye és a hatályos jogszabályok alapján a kórházzal szemben közigazgatási hatósági eljárást indít, közli a lap.

(forrás: Mérce)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Leszólítottunk pár koronavírust tagadó vagy az oltást ellenző járókelőt, és a beszélgetés során hirtelen megjelent dr. Kemenesi Gábor virológus.

Vannak hormonbetegségek, amelyek mindkét nemet megtámadhatják, és vannak jellegzetesen nemspecifikus problémák is.