hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Hatásos-e osteoarthritis esetén az iszap és a só?

Litvániai kutatók randomizált elrendezésű, kontroll-csoportos vizsgálatukban azt számszerűsítették, miként hatnak az iszapos kezelések és a sós (nátrium-kloridos) fürdők az osteoarthritises betegek állapotára.

Az elsősorban a csípő-, a térd- és a kézízületek fájdalmával és merevségével jellemezhető osteoarthritis (OA) kezelése a tünetek enyhítésére alkalmazott fájdalomcsillapító gyógyszerek és különféle fizikoterápiás eljárások kombinációján nyugszik. Litvániai kutatók randomizált elrendezésű, kontroll-csoportos vizsgálatukban azt számszerűsítették, miként hatnak az iszapos kezelések és a sós (nátrium-kloridos) fürdők az osteoarthritises betegek állapotára.

Megéri iszapban vagy sós vízben fürdeni

Az International Journal of Biometeorology folyóiratban publikált eredményei arról tanúskodnak, hogy mindkét eljárás hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez.

Kuchugury, Russia - July 16, 2017: Azov scorching heat mud volcano. People take procedures with healing mud (Forrás: 123rf)
Kuchugury, Russia - July 16, 2017: Azov scorching heat mud volcano. People take procedures with healing mud (Forrás: 123rf)

A vizsgálatba 92 olyan beteget (átlagéletkor 64,6 év) vontak be, akiknek a Kellgren-Lawrence skálán meghatározott, oszteoporózis súlyosságára vonatkozó értékük 1 és 3 közötti volt (a skála 1-től 5-ig terjed). A betegeket három csoportba randomizálták. Valamennyi beteg részesült egy hónapon keresztül a napi 30 perces „standard” fizioterápiában. Emellett, az 1. csoportba soroltaknál egy hónapon keresztül kétnaponta rendszeresen 20 perces, 36-42 °C-os hőmérsékletű iszapfürdőt alkalmaztak. A 2. csoportba tartozók 15 perces sós vizes fürdőt (36-38 °C) kaptak. A 3. csoport tagjai semmilyen egyéb eljárásban nem részesülve, kontrollként szolgáltak.

Az alternatív terápiás eljárások eredményességének megítélésére egy hónapos kezelést követően a betegek járási sebességét, mozgástartományát, valamint az öt leüléshez és felálláshoz szükséges időt vették figyelembe. Az egy hónapos kezeléseket követően mind az 1., mind a 2. csoportba sorolt betegek szignifikánsan jobban teljesítettek valamennyi teszt során, mint a kontroll-csoportba tartozók.

Az iszapos és sós kezelések hatására az OA-es betegek fájdalma és ízületi merevsége csökkent, illetve a fizikai aktivitásuk foka növekedett a kontroll-csoporttal való összehasonlításban.

Vannak gyengeségek, de érdemes tovább vizsgálódni

A citált vizsgálat számos gyengeséggel bír. Többek között megemlíthető az alacsony betegszám (n=92), illetve az, hogy a kezelések hatása nem az ásványi anyagoknak és a sóknak tudható be, hanem sokkal inkább a kezelésekkel együtt járó extra hőhatásnak, ami lehetőséget nyújtott a relaxációra.

Felhozható, hogy a bevont betegek között nem voltak súlyos osteoarthritisesek (Kellgren-Lawrence skála 4. és 5.), illetve a vizsgálatban résztvevők túlnyomó többsége (87 százalék) nő volt.

Kijelenthető ugyanakkor, hogy az OA-es betegek egy kis csoportjánál költségtakarékos, non-invazív módon sikerült az arthritises tünetek objektív és szubjektív módon mérető enyhülését elérni. Ez pedig mindenképpen reális kiindulási alapot ad további széles körű vizsgálatokhoz.

 

Forrás:

MNT

Int J Biometeorol

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés