hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Preeclampsia ellen hatásos lehet

A terhességi toxémia szempontjából rizikócsoportba tartozó kismamák pontos szűrése és időben elkezdett kisdózisú acetilszalicilsav-kezelése akár negyedére csökkentheti a preeclampsia kialakulásának esélyét, írja a PharmaOnline.

A terhességi toxémia, vagy preeclampsia összetett tünetekkel jár. Elsősorban a várandósság második felében megjelenő magas vérnyomás, fehérjevizelés és az egész testet érintő ödémásodás hívja fel rá a figyelmet. Emellett a fokozott súlygyarapodás, a gyengeség, a látászavarok, az emelkedett májenzimszintek szintén terhességi toxémiára utalhatnak. A kórkép elnevezése félrevezető, ugyanis nem mérgezésről van szó, hanem – nagy valószínűség szerint – a méhlepényt ellátó erek diszfunkciós, immunológiai, genetikai elváltozásairól. Mindez csökkenti a méhlepény vérátáramlását és veszélyezteti a magzat fejlődését.

A terhességi toxémia megelőzésére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2011-es ajánlásai alapján az első és második trimeszterben végzett kíméletes testmozgás, pl. jóga, megfelelő mértékű kalciumbevitel, C- és E-vitaminok fogyasztása, illetve kisdózisú acetilszalicilsav-szedés javasolt.

A kisdózisú acetilszalicilsav szedése – mint azt a WHO is hangsúlyozza – elsősorban a több rizikófaktorral rendelkező kismamáknak javasolható. A rizikótényezők között említhetők:

  • 20 év alatti vagy 30 év feletti anyai életkor
  • első terhesség
  • ikerterhesség
  • túl magas vagy túl alacsony anyai testsúly
  • már meglévő hipertónia, vesebetegség vagy diabétesz.

A legfrissebb, NEJM-ben publikált vizsgálati eredmények szerint a rizikócsoportba tartozó kismamák gondos kiválasztása, kezelésüknek a terhesség korai szakaszában való megkezdése és a szülésig való folytatása igazoltan csökkenti a preeclampsia kialakulásának a kockázatát.

Az előbbiekben felsorolt rizikófaktorok figyelembe vétele mellett egyéb kockázati tényezők (pl. méhartériák pulzatilitása) bevonásával brit kutatók egy olyan algoritmust dolgoztak ki, ami segít a legnagyobb valószínűséggel terhességi toxémiának kitett kismamák kiszűrésében. Korábbi vizsgálatok alapján ez az alkalmazott algoritmus 96 százalékos valószínűséggel azonosítja azokat a kismamákat, akiknél a 34. terhességi hetet megelőzően – profilaktikus kezelés nélkül – a preeclampsia bekövetkezik.

Az ASPRE-vizsgálat (Aspirin for Evidence-Based Preeclampsia Prevention) keretén belül azt számszerűsítették, hogy a 11–14. terhességi héten megkezdett kis dózisú acetilszalicilsav-kezelés (150 mg/nap) célzott alkalmazása milyen mértékben csökkenti a 37. gesztációs hét előtti terhességi toxémia esélyét. Az adatok alapján (n=1776) a terhességi toxémia gyakorisága a kontroll-csoportban tapasztalt 4,3 százalékról 1,6 százalékra csökken.

Mint azt a számadatok is alátámasztják, a napi 150 mg-os acetilszalicilsav-kezelés a preeclampsia rizikóját 72 százalékkal csökkenti. Mindez – az új algoritmusnak és a kezelendő kismamák célzott kiválasztásának köszönhetően – jelentősen magasabb arány, mint a korábbi 30 vizsgálatban született eredmények, amelyeknél a napi 50–150 mg-os acetilszalicilsav-adagok átlagosan mindössze 10 százalékkal redukálták a terhességi toxémia rizikóját, írja a lap.

 

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés