hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Ha alacsony az LDL-szint, gyakoribb az agyvérzés

Az alacsony LDL-koleszterin-szint több mint duplájára emelheti az agyvérzés kockázatát – már kínai eredmények is erősítik a korábbi amerikai tapasztalatokat.

Az emelkedett LDL-koleszterin-szint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik ismert rizikófaktora. Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy az LDL-szint sztatinokkal való csökkentése megvédheti az érintetteket a kardiovaszkuláris katasztrófáktól, elsősorban az ischémiás eseményektől. Ennek értelmében az irányelvek az LDL-koleszterin-szint csökkentését javasolják.

Másrészről: a koleszterin a sejtmembránok alapvető fontosságú építőköve, és a membránokban való jelenléte elengedhetetlen a sejtek integritásának a biztosításához. Ilyen módon a koleszterinszint radikális csökkentése ártalmas következményekkel járhat.

Több mint kétszeresére nőhet az agyvérzés rizikója

Nemrégiben bostoni kutatók arról számoltak be, hogy a Women’s Health Study résztvevőinél a két évtizeden keresztül fennálló alacsony LDL-koleszterin-szint (kevesebb, mint 70 mg/dl, azaz alacsonyabb, mint 1,18 mmol/l) több mint duplájára (RR 2,17; 1,05-4,48; 95 százalék CI) emelte az agyvérzés előfordulási gyakoriságát.

Minél alacsonyabb az LDL-szint, annál gyakoribb az agyvérzés

Ezeket az eredményeket erősítik azok a friss adatok, amik egy észak-kínai szénbányászati vállalat mintegy 100000 alkalmazottjának a bevonásával születtek. A 2006-ban kezdődött vizsgálat részeként 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben is meghatározták a résztvevők LDL-koleszterin-szintjét. A betegaktákból kiderült, hogy a vizsgálat első 9 évében 753 résztvevő szenvedett el agyvérzést. Különösen gyakran érintettek voltak azok, akik LDL-koleszterin-szintje 70 mg/dl alatti volt. A kínai eredmények szerint az 50 és 69 mg/dl közötti LDL-koleszterin-szint 65 százalékkal (HR 1,65; 1,32-2,05; 95 százalék CI) emeli az agyvérzés előfordulási rizikóját. Akiknek az LDL-koleszterin-szintje 50 mg/dl alatti, még nagyobb kockázattal kell szembenézniük; az több mint duplája (HR 2,69; 2,03-3,57; 95 százalék CI) az átlagos rizikónak.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az agyvérzés rizikója tehát „dózisfüggőnek” mutatkozik, ami epidemiológiai vizsgálatoknál az ok-okozati viszony meglétére utaló jel.

A PCSK9-inhibitorokkal „túlzott mértékben” is csökkenhet az LDL-szint

A vizsgálati eredmények klinikai jelentőségét az adja, hogy a PCSK9-inhibitorokkal gyakran az LDL-szint célérték (70 mg/dl) alá történő csökkentése valósul meg. Ezeknek a hatóanyagoknak a biztonságosságát eddig csak viszonylag rövid távon vizsgálták randomizált elrendezésű klinikai vizsgálatokban. Nem zárható ki, hogy hosszú távon ezeknek a hatóanyagoknak az alkalmazása emelheti az agyvérzés előfordulásának a rizikóját.

(Forrás: Neurology)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés