hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Gyógyítás

Gyógyszerszedési szokásaink

Egy magyar fogyasztó recept nélküli készítményekre 2009-ben havonta átlagosan 2227 forintot adott ki, egy évvel korábban 1956 forintot. A pénzügyi válság ugyanakkor kihat a gyógyszerköltésre is – a közép- és kelet-európai fogyasztók inkább változtatnak a recept nélkül kapható (OTC) termékekkel kapcsolatos fogyasztási szokásaikon, mint a nyugat-európaiak.
Egy, a Nielsen piackutató vállalat által 50 országban végzett online felmérés hazai adatai azt mutatják, hogy a lakosság egy része (36 százalék) gyógyszer helyett a természetes és hagyományos orvoslás eszközei felé fordul, s az emberek 18 százaléka válaszolta, hogy ritkábban használ recept nélküli orvosságot. Jellemző még, hogy a kisebb kiszerelésű változatot választják, illetve egy olcsóbb márkára váltanak át.
 
Az adatok szerint a magyarok ritkábban szednek gyógyszert, mint az európai átlag. Míg földrészünkön átlagosan minden negyedik válaszadó automatikusan beszed valamilyen gyógyszert, ha kezdi rosszul érezni magát, nálunk csak minden nyolcadik. Négyből három magyar az enyhe rosszullét első jeleinek észlelésekor inkább vár, hogy elmúljon a panasza, mielőtt gyógyszerhez nyúlna. Csak minden tizedik válaszadó mondta, hogy ilyenkor általában bevesz orvosságot, s csupán minden ötvenedik, hogy azonnal valamilyen szerhez nyúl.

A lakosság 13 százaléka állítja, hogy sohasem szed be semmit. Mintegy ötven százalékuk azért, mert úgy gondolják, a gyógyszer ártalmas lehet az egészségükre (ez nem magyar sajátosság, a legtöbb európai országban hasonlóan vélekednek). A gyógyszer-hárítás másik elterjedt magyarázata, hogy az érintettek harmada egyéb módon igyekszik megszüntetni rosszullétét.
 
Tíz százalék azoknak az aránya, akik elmennek orvosukhoz tanácsot kérni, mielőtt bevennének valamit.
 
A gyógyszertárakon kívüli értékesítésben nő a fájdalomcsillapítók forgalma, a bővülést főként az ibuprofen-tartalmú termékek generálják. Az utazási rosszullét elleni készítmények eladásaiból mintegy egyharmad jut a patikán kívüli boltokra.
 
Medical Tribune

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés