hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Folyamatos készültségben a HPH

A COVID-19 járvány következményeként 2020. március 9-én dr. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatójának határozata alapján létrejött az operatív törzs. A vállalat vezetőiből álló operatív törzs feladata a társaság biztonságos és folyamatos üzemmenetének fenntartása, a munkavállalók egészségének védelme, a járvánnyal kapcsolatos helyzet alakulásának fokozott figyelemmel kísérése, a társaság egyes szakterületei tevékenységének szoros összehangolása, közli a PharmaOnline.

Április 15-ig egyetlen gyógyszergyártó sem jelezte, hogy probléma lehet a közeljövőben, így tehát zavartalan a gyógyszertárak és a kórházak ellátása. A korábbiakhoz képest az a változás, hogy a Hungaropharma nem szállít napi háromszor egyetlen gyógyszertárba sem, viszont folyamatos a napi kétszeri szállítás.

Hiánycikkek

A járvány terjedésével az emberek rögtön keresték a fertőtlenítő szereket, védőfelszereléseket, maszkokat. Pár nap alatt felvásárolták a készleteket, a hiánycikket nem lehetett egyik napról a másikra beszerezni. A felszerelések alapanyaga, de jellemzően maga a felszerelés is mind Kínában készül. Kínában először újra kellett indítani a gyártást (ami március második felétől folyamatos), utána meg kellett szervezniük azt, hogy a megnövekedett igényeknek megfelelően bővítsék a kapacitást, és csak ezután lehetett szó az Európába, illetve az Amerikába történő szállításról. „Rendkívül gyorsan óriási igény jelentkezett a védőfelszerelések iránt - mutat rá a nehézségek egyikére Feller Antal -, gyakorlatilag a versenyszféra vállalatai ösztönözték az országok kormányait, hogy versenyezzenek azért, hogy rövid időn belül eszközökhöz jussunk. További problémát jelentett, hogy megjelentek a hamis termékek, a hamis tanúsítványok. A Hungaropharmán keresztül nem került a zárt láncba egyetlen egy sem ezekből. A biztonságra törekedve többször is ellenőriztük a beérkező áruk tanúsítványait és magukat a termékeket.”

A hamis készítmények, gyógyszerek megjelenése kevésbé számít új jelenségnek. A hazai gyógyszer-nagykereskedelem híresen szigorú szabályai miatt a gyógyszertári forgalomba nem kerül hamis vagy rossz minőségű termék. A Hungaropharma vezérigazgatója elmondta, hogy a legnehezebb időszakban - amikor nem lehetett maszkokhoz, fertőtlenítő szerekhez jutni - sok ajánlat érkezett hozzájuk, amiket visszautasítottak, sejteni lehetett ugyanis, hogy ezek nem megbízhatóak.

Új jelenségnek számít egyes kereskedelmi feltételek megváltozása. A piacon megjelent néhány gyártó, akik teljes előfinanszírozást kértek, ami óriási kockázatot jelent, hiszen nem lehet tudni teljes bizonyossággal, hogy beérkezik-e valaha is az áru. Komoly gondot jelent az is, hogy a védőeszközök ára a sokszorosára emelkedett. Míg korábban a legegyszerűbb, három rétegű sebészi maszkok ára 50 forint alatt volt, ma ugyanazt a maszkot 400 és 450 forint körüli áron lehet megvásárolni.

Saját gyártású fertőtlenítő szer

A fertőtlenítő szerek hiánya a világ járvány sújtotta országait egyaránt érintette, így végül a WHO (Egészségügyi Világszervezet) és a FIP (Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség) közzétette az ajánlott fertőtlenítő szerek receptúráját. Innentől kezdve a gyógyszertárak maguk is képesek voltak előállítani fertőtlenítő szereket, de nem olyan mennyiségben, amivel a saját szükségleteiket, illetve a patikába betérő betegek vagy vásárlók igényeit ki tudták volna elégíteni.

A Hungaropharma elősegítette, hogy a Hungaro-Gal Kft. által nagy tételben, többféle kiszerelésben gyártott Klarex fertőtlenítő forgalmazása gyorsan megindulhasson annak érdekében, hogy a fertőzésnek kitett gyógyszertárak, kórházak a saját munkakörnyezetüket fertőtleníteni tudják. Megszűnt a hiány, így a Klarex lakossági igényeknek is megfelelő kisebb (300 ml, 500 ml) és nagyobb (1és 2 literes) kiszerelésben is kapható. A szakma pontosan tudja, hogy a közel 70 százalékos alkohol tartalmú fertőtlenítő szerek logisztikája külön elővigyázatosságot igényel nagy mennyiségű szállítás esetén, hiszen az anyag tűz- és robbanás veszélyes.

Operatív feladatok

Több mint egy hónapja működik az operatív törzs, több mint egy hónapja léptek életbe a vállalat életében is rendkívülinek számító intézkedések. Az operatív feladat továbbra is változatlan: minden körülmények között ellátni a magyar egészségügyet gyógyszerekkel. Feller Antal elmondta, hogy kiszámíthatatlan, mi történik az elkövetkező napokban, éppen ezért a járvány végéig szükség van az Operatív Törzs működésére, a gyors reakciókra. 

A teljes cikk a PharmaOnline-on

(forrás: PharmaOnline )

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés