hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Ezért vágnak le ennyi lábat

A nyugati államok 20 százalék alá csökkentették az amputációs rátát, Magyarországon csaknem fordított ez az arány, írja a Napi.hu.

Magyarországon háromszor annyi diabéteszes lábat amputálnak, mint az uniós átlag, a betegek zöme fertőzés következtében veszti el a lábát – derült ki Kovács Ákos infektológus előadásából az IME egészségügyi szaklap Infekciókontroll Konferenciáján a Napi.hu beszámlója szerint. Elkeserítő maga  tendencia is, míg ugyanis a nyugat-európia országokban és az USA-ban az elmúlt 3 évtizedben csökkentették az amputációk számát, Magyarországon nem történt változás ilyen hosszú idő alatt sem. A nyugati államok 20 százalék alá csökkentették az amputációs rátát, a betegek zömét sikeresen gyógyítják, Magyarországon csaknem fordított az arány, ami egy civilizált európai országban elfogadhatatlan.

További sajátosság, hogy a magyarországi amputáltak átlagosan öt évvel fiatalabbak, ami az életminőségük mellett a várható élettartamukra is kihat, öt éven belül a betegek fele meghal - hangsúlyozta az előadó. A magyar adatoknál a szlovákok is 25 százalékkal jobbak – jegyezte meg.

Megfelelő ellátással, korszerű kezeléssel az amputációk 80 százaléka elkerülhető volna. Több szakma együttműködésére, teammunkára lenne szükség – mondta Kovács Ákos. A felesleges amputációk okai közé sorolta, az antibiotikumok hiányos ismeretét, hozzáférhetőségét és használatát, vagy az. hogy a kezelésnél gyakran nem fogadják el a nemzetközi guideline-okat. Finanszírozási és szervezeti problémák is felesleges amputációkhoz vezetnek, mint az előadó fogalmazott, a kezelés költségként, az amputáció jövedelemként realizálódik. Hiányzik a folyamat gazdája, hibásak a betegutak és tisztázatlanok a szakmai szerepek, a minőségellenőrzési, jogi eszközök – sorolta az okokat Kovács Ákos.

(forrás: Napi.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés