hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Egyénre szabott implantátumok

Egyénre szabott implantátumok korszerű gyártási lehetőségeit kutatta a Varinex konzorciumban a Budapesti Műszaki Egyetem több tanszékével.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem több tanszékével konzorciumban egyénre szabott orvos-biológiai implantátumok és segédeszközök új generációs gyártási lehetőségeit kutatta a VARINEX Zrt. A Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal támogatásával lezajlott kutatás keretében egy beteg adott CT, MRi és röntgen felvételeiből kiindulva mind fém, mind polimer anyagok terén meghatározták a technológiai mintarendszert, illetve létrehozták a teljes tervezési folyamatot is. A folyamat megfelelő pontjaiban biztosították a visszacsatolás, így a korrekció lehetőségét.

A betegspecifikus implantátumok gyártástechnológiájának kidolgozása során fémporból rétegről-rétegre építik fel az implantátumot, miközben annak érdekében, hogy az adott implantátum az összes felmerülő igénynek megfeleljen, közel 200 paramétert tudnak változtatni. Az egyik legfontosabb ilyen igény, hogy az implantátum ne csak pontosan illeszkedjen, de anyaga lehetőséget adjon a minél szervesebb csontbenövésre.

A képen a prototípus implantátum szárrésze és a gömb
A képen a prototípus implantátum szárrésze és a gömb

„Elmondhatjuk, hogy az additív gyártási kutatások sikeresnek bizonyultak: biztos alapot kaptunk a folytatásra és a klinikai bevezetésre is. Az eredmények alapján elsősorban a különböző csontpótlási eseteket segíthetjük majd az ortopédiai, onkológiai és kisebb mértékben a traumatológiai kezelések során. Ugyanakkor bizonyos egyedi orvosi műszerek gyártásánál is nélkülözhetetlennek tűnik a kifejlesztett módszerünk” – nyilatkozta Falk György, a Varinex Zrt. stratégiai igazgatója.

A képen a prototípus implantátum vápa és a polietilén betét része
A képen a prototípus implantátum vápa és a polietilén betét része

A cég szerint egyre nagyobb az igény a betegspecifikus implantátumokra, hiszen gyorsabb gyógyulást, biztosabb felépülést biztosít, amikor az implantátumot alakítják a beteg adottságaihoz és nem fordítva.

A kutatások során kezdetben rozsdamentes anyaggal kísérleteztek, majd áttértek egy olyan alapanyagra, amelyből már az emberi szervezetbe beoperálható implantátumok készíthetők.

A projekt teljes költségvetése: 837 823 139 Ft

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásának összege: 745 423 139 Ft

(forrás: Varinex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés