2021. április. 22., csütörtök - Csilla, Noémi.
hirdetés
hirdetés

Egy kettős lábátültetett első lépései

Dr. Csoda újabb bravúrja

Megtette első lépéseit hétfőn egy kórházi uszodában Valenciában az a férfi, akin a világon elsőként hajtottak végre kettős lábátültetést a nyáron – számolt be róla a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

A húszas éveiben járó férfin július 10-én hajtották végre az áttörésnek számító operációt spanyol orvosok. Az ötvenfős műtéti csapatot Pedro Cavadas-Rodriguez, egy világszerte elismert helyreállító plasztikai sebész vezette. Az átültetés különösen bonyolult beavatkozás volt, mert az orvoscsoport nem támaszkodhatott korábbi esetekre és tapasztalatokra.

A páciens első lépései a műtét sikerét igazolják, ám még hónapokra van szükség ahhoz, hogy segítség nélkül is járni tudjon. Az új végtagokat befogadó férfi jól van, komolyabb szövődmények a beavatkozás után nem jelentkeztek, a kezelés a tervek szerint halad – mondta el a neves sebész.

Pedro Cavadas-Rodriguez nevéhez több úttörő beavatkozás köthető a transzplantáció területén. Két éve, 2009-ben az első volt, aki teljes arctranszplantációt végzett egy 43 éves férfin Spanyolországban. 2008 novemberében visszavarrta egy 20 éves fiatalember jobb lábát. Előtte 2006 novemberében sikeresen hajtott végre kettős kézátültetést a kolumbiai Alba Lución. A világhírű specialistát Dr. Csoda néven is emlegeti a spanyol média.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A magyar lakosság mintegy negyedét tekinthetjük egészségtudatosnak, akiknek van kellő energiájuk ahhoz, hogy mindennapjaikat az egészségük fenntartását is figyelembe véve szervezzék, és egészségben éljenek.

Újra mérlegen a koronavírus-fertőzés veszélyei, a hosszú távú szövődmények kockázata és az oltás különféle vonatkozásai.