hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

EEG-vizsgálattal öt évvel előre jelezhető a kognitív hanyatlás

A Kentucky Egyetem vezetésével amerikai és kínai kutatók egy longitudinális vizsgálatot végeztek, ahol ép memóriájú idős emberek kognitív teljesítményét értékelték tíz éven keresztül.

A résztvevők különböző területekről származó agyhullámait elektroenkefalográffal rögzítették, de nem alvás közben vagy nyugalmi állapotban, mint a korábbi, hasonló vizsgálatok során, hanem a memória aktív használatát igénylő feladatok végrehajtása során. A vizsgálat elemszáma igen kicsi volt, mindössze 19 résztvevő adatait elemezték, akik közül 7-nél állapítottak meg enyhe amnéziás kognitív funkcióvesztést a mérések megkezdése utáni ötödik évben.

Ulrich Wechselberger képe a Pixabay -en.
Ulrich Wechselberger képe a Pixabay -en.

Visszanézve a memóriavesztést szenvedő 7 személy és a többiek kiinduláskor, azaz 5 évvel korábban felvett EEG-adatait, a kutatók feltűnő mintázatbeli különbséget fedeztek fel a bal oldali frontális lebenyben, aktivitás közben mért memóriával kapcsolatos elektromos potenciálban. A vizsgálat előnye, hogy gyors, olcsó, nem invazív, és a jelenlegi adatok szerint megbízhatónak tűnik, ám a módszert szélesebb populáción is értékelni szükséges.

Forrás: Yang Jiang et al, Memory-Related Frontal Brainwaves Predict Transition to Mild Cognitive Impairment in Healthy Older Individuals Five Years Before Diagnosis, Journal of Alzheimer's Disease (2020).

 

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés