hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

CigiSzünet a leszokásért

A CigiSzünet készítőinek célja, hogy egy békés fórumot hozzanak létre, ahol a dohányzásról beszélgethetnek a résztvevők.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019-ben a Dohányzásmentes Világnapon a dohány tüdőre gyakorolt ​​negatív hatásaira, a daganatos és a krónikus légzőszervi betegségekre hívta fel a figyelmet. Fontos szerepet kap a megelőzés, melynek egyik kiemelt eleme a dohányzásról való leszokás egészségügyi előnyeinek ismertetése. Az SZTE oktatói és hallgatói által létrehozott és működtetett CigiSzünet nevű, országosan is egyedülálló Facebook-oldal például ebben is segít.

Ennek egyik eszközeként a média, külön is a közösségi média fontos szerepet játszik abban, hogy minél több emberhez elérjen a kezdeményezés. Ezt kiaknázva hozták létre a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Magatartástudományi Intézet oktatói és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói a CigiSzünet oldalt, ami már több mint két és fél éve segítséget nyújt a leszokni vágyóknak.

A WHO statisztikái alapján a következők állapíthatók meg:

  • A dohányzásról való leszokás segítésével minden 4. másodpercben egy ember életét lehetne megmenteni a világban.
  • Például sikeres leszokással éves szinten 1,2 millió ember tüdőrákos halálozását lehetne elkerülni globálisan. Leszokás után 10 évvel a tüdőrák kockázata azonos lesz azokéval, akik soha nem dohányoztak.
  • A passzív dohányzásra vonatkozó szabályozások betartásával évente 1 millió ember életét lehetne megmenteni nemzetközi szinten.
  • Például a WHO becslései alapján a világon 235 millió asztmás beteg tüneteit lehetne enyhíteni, és fulladásos rohamait meg lehetne előzni a leszokás népszerűsítésével és a nemdohányzók védelmével.
  • Leszokás után már 24 órán belül jelentkeznek pozitív hatások. Az utolsó cigi után 20 perccel a vérnyomás és a pulzusszám normalizálódik, melegszik a kéz és a láb (javul a vérkeringés). 8 óra elteltével az oxigénszint normalizálódik, és a szívinfarktus kockázata csökkenni kezd. 24 órán belül a tüdő elkezd tisztulni, az ízlelés és a szaglás jelentősen javul.

A Dohányzásmentes Világnapon kiadott közleményben célként tűzték ki, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a leszokásnak milyen pozitív hatásai vannak a tüdő egészségére. Intézkedéseik között megjelenik például a telefonos leszokásvonal (06-80-44-20-44) és applikációk (például „Kell a dohány?”, „Dohányzásról leszokás”) népszerűsítése, a dohányzásról való egyéni és csoportos leszokás támogatása (ilyen program Magyarországon minden tüdőszűrő állomáson ingyenesen elérhető), valamint a tudatosság növelése a médián keresztül.

A közösségi média kiváló felületet biztosít arra, hogy minél több fiatalhoz elérjen a kezdeményezés. Ezt felismerve álmodták meg dr. Pócs Dávid és hallgatói a CigiSzünet egészségnevelési projektet.

Pócs Dávid sürgősségi orvostan szakorvos és oxyológus, az SZTE ÁOK Magatartástudományi Intézet munkatársa. Munkája során számos beteggel találkozott, aki állapotromlását a dohányzásnak köszönhette. Többek között ez a tapasztalat sarkallta arra, hogy szorgalmazza egy olyan oldal, valamint közösség létrehozását, ahol a leszokáshoz adnak támpontokat, támogatják a leszokni vágyókat. A CigiSzünet egyedülálló abban, hogy az SZTE hallgatói a Dohányzáskommunikáció kurzuson belül szerkesztik az oldalt, amit a Magatartástudomány Intézet oktatói felügyelnek. A projekt sikerességét mutatja, hogy 2018-ban az Egészséghősök innovátor kategóriájában közönségdíjat nyert.

A CigiSzünet készítőinek célja, hogy egy békés fórumot hozzanak létre, ahol a dohányzásról beszélgethetnek a résztvevők. Fontosnak tartják, hogy tompítsák a dohányzásból fakadó konfliktusokat a dohányzók és nemdohányzók között. További céljuk, hogy segítséget nyújtsanak a leszokásban, valamint útmutatást adnak abban, hogyan tudnak a nemdohányzók segíteni a dohányzó társaiknak viták és konfliktusok nélkül.

– Azoknak, akik le szeretnék tenni a cigit, igyekszünk tanácsot adni arról, hogy hova fordulhatnak segítségért, illetve hogyan vehetik kezükbe az irányítást a dohányzással kapcsolatban. Szeretnénk népszerűsíteni a hazai leszokást támogató lehetőségeket (appokat, honlapokat, vény nélküli gyógyszereket, a leszokási segélyhívót, egyéni és csoportos leszokást segítő lehetőségeket). Terveink között szerepel a jövőben saját leszokást segítő program indítása. Hiszünk abban, hogy a leszokás támogatásával javítható a leszokási kísérletek sikere – írják az egyik Instagram-posztban.

A program először a Facebookon bontakozott ki, majd kiegészült egy Instagram-oldallal és egy honlappal. A Facebookon mintegy 7000 ember, az Instagramon közel 2000 ember követi a posztokat. Folyamatosan frissítik a tartalmakat, így állandó jelenléttel biztosítani tudják a támogatásukat azoknak az embereknek, akik szeretnék lerakni a cigarettát.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés