hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Gyógyítás

Bravúros hallásjavító műtét Szegeden

Magyarországon először hajtottak végre felnőtt betegen – egy 59 esztendős férfin – az angol rövidítése alapján Bahának elnevezett (Bone-anchored hearing aid) hallásjavító műtétet szerdán a Szegedi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti klinikáján.

A beavatkozás eredményeként a hagyományos eszközökkel az eddig nem megfelelően korrigálható hallásvesztés, többek között a féloldali siketség válik kiválóan javíthatóvá – mondta Terman Tibor, a módszert Magyarországon bevezető Amplifon Kft. ügyvezető igazgatója.

Az eljárás során a légvezetéses hallás romlásával járó betegségeknél a beültetett apró szerkezet a koponyacsont rezgését kihasználva juttatja el a hangokat a belső fülbe – magyarázta a szakember.

Normális esetben a hang légvezetéssel, a dobhártyán és a hallócsontláncolaton keresztül jut a belső fülbe. Léteznek azonban olyan betegségek, amelyek a légvezetéses hallás romlásával járnak. Műtéti korrekcióval általában visszaállítható a hangvezetés, de vannak olyan kórképek, amelyeknél ez nem kivitelezhető. Ilyen például az egyoldali siketség, a krónikus folyós középfülgyulladás, a hallójárat és a belsőfül egyes fejlődési rendellenességei vagy a hallócsontok elmeszesedése.

A Baha-eljárás során alkalmazott szerkezet egy, a koponyacsontba ültetett speciális titániumcsavarból, valamint az ehhez kapcsolható külső egységből áll. Az egy centiméteres külső egység mikrofonja rögzíti a hangokat, majd mikroszámítógépe átalakítja a rezgéseket, amelyeket a titániumcsavaron keresztül közvetít a koponyacsonton keresztül a belső fülbe – ismertette a módszer működési elvét Terman Tibor.

A Nyugat-Európában már rutinszerűen alkalmazott, mintegy kétmillió forintba kerülő eljárást Magyarországon eddig csak gyerekeknél, speciális fejlődési rendellenességeknél alkalmazták. Felnőtteknél jelenleg egyedi elbírálás alapján támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár – tudatta a szakember. Hozzátette: évente néhány száz emberen segíthetne egy ilyen műtét.

Rovó László, a műtétet végző egyetemi docens a sikeres beavatkozás után elmondta, a férfi olyan kevert jellegű, kétoldali halláscsökkenésben szenvedett, amely hallókészülékkel nem volt korrigálható.

A hallást segítő készülék külső egységét a műtéti sebek teljes gyógyulás után, várhatóan hat hét múlva csatlakoztathatják az implantátumhoz – közölte a szakember.

InfoRádió

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés