hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Becker Dávid az életveszélyes konteókról

A koleszterincsökkentő harmadára csökkenti egy újabb infarktus esélyét – mondta az Indexnek a Szív Napján Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

Hazánkban minden második ember szív-és érrendszeri betegség miatt veszti életét. A szív-és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek, mint valamennyi más betegség, baleset és halálok együttesen – figyelmeztetett az Index megkeresésére a Szívünk Napja alkalmából Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

A szakember arra a kérdésre, hogy az utóbbi időszakban mi jelentett külön kihívást a kardiológusnak, azt felelte, hogy a betegek hiányos edukációja mindig is probléma volt, de az elmúlt pár évben az álhírek következtében ez a helyzet tovább romlott.

Kiemelte, hogy az interneten nagyon sok „tudományosnak” feltüntetett tévhit terjed, sokszor idéznek egy „híres”, külföldi, majdnem (!) Nobel-díjas amerikai vagy svájci professzort és az aktuálisan reklámozott csodaszernek köszönhetően meggyógyult beteget, nem ritkán valódi szakemberek nevével visszaélve.

Mint mondta, annak ellenére, hogy a kardiológiában mind a megelőzés, mind a gyógyítás terén számos, szinte valóban csodaszernek minősülő készítmény áll rendelkezésre, folyamatosan küzdeniük kell a tévhitek ellen, pedig azok emberéleteket követelnek.

Példaként említette, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján a szívinfarktuson átesett betegek fele egy évvel az infarktus után nem váltja ki azt a koleszterincsökkentő gyógyszert, amiről biztosan tudni lehet, hogy harmadára csökkenti egy újabb infarktus esélyét.

„Néhány száz forintos készítményekről beszélünk, mégis sokan a téveszméknek köszönhetően elhiszik, hogy a gyógyszer ártalmas, vagy kiváltása csakis kizárólag a gyártó érdekeit szolgálja. Az mindenképpen jó, ha valaki egy infarktus után erősnek és egészségesnek érzi magát, de ettől függetlenül be kell tartani az orvosi előírásokat. Fontos ugyanakkor az is, hogy az érintetteknek legyen egy egészséges betegségtudata. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden pillanatban attól kell rettegni, hogy mikor jön a következő szívinfarktus, de a gyógyszerszedést és az egészséges életmódot nem lehet félvállról venni” – jelentette ki Becker Dávid.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés