2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Az élsportolók és a Covid-19

A Testnevelési Egyetem Doktori Iskolájának vezetője, Radák Zsolt az InfoRádióban elmondta, miért nem vehette észre magán a koronavírust az élsportolók zöme.

Egyelőre nem tudni, milyen hosszú távú hatása lehet a koronavírus-fertőzésnek az élsportolókra – mondta az InfoRádiónak Radák Zsolt, a Testnevelési Egyetem Doktori Iskolájának vezetője. A professzor a komoly tünetekkel nem bajlódó fertőzötteknek is fokozott óvatosságot javasol.

"Nagyon sok dolgot nem tudunk a vírus hosszú távú hatásairól, azt tudjuk, hogy volt jó néhány élsportoló, aki elkapta a betegséget, de a hosszan ható következményekről eléggé keveset tudunk, eléggé homályban tapogatózunk" – mutatott rá Radák Zsolt, aki szerint a kérdés meg is érne egy nagyobb vizsgálódást.

A közelmúltban meghalt egy hazai birkózó, az egyetem hallgatója, akit diagnosztizáltak a betegséggel, de nem tudják megmondani, hogy az ő halálának egyáltalán köze van-e a fertőzéshez – hozta fel példaként.

A rövidebb távú hatásokról szólva elmondta, több olyan sportoló szervezetében, aki fertőzött lehetett, nem is jelent meg az antitest, gyakorlatilag tünetek nélkül kihúzták, és mint Radák Zsolt aláhúzta, a legtöbb edzett ember ugyanígy lehet a koronavírussal.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés