hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Az autoimmun betegségek új gyógymódja?

Megfejtették, milyen mechanizmussal képes a tbc ellenes BCG-oltás visszafordítani az 1-es típusú cukorbetegséget és egyéb autoimmun kórképeket, jelentették be az Amerikai Diabétesz Társaság tudományos ülésén.

Az FDA-által elfogadott klinikai vizsgálatok interim eredményei szerint a generikus BCG-oltás valószínűleg helyreállítja a pankreász szigetsejtjeivel kapcsolatos immunválaszt. A vizsgálatot vezető Denise Faustman szerint a BCG (bacillus Calmette-Guérin) oltás permanensen megnöveli a regulátoros T sejtek termelődéséért felelős gének expresszióját, ami megakadályozza, hogy az immunrendszer a saját szervezet ellen forduljon.

Mint a Massachusetts General Hospital immunbiológiai laborjának vezetője elmondja, a BCG-oltásnak az autimmunitást visszafordító hatását sokan kutatják, azonban az eddigi terápiás próbálkozások nem hoztak tartós eredményt. Most Faustman és munkatársai kiderítették, hogy a tuberkulózismegelőzésre és húgyhólyagrák-kezelésre elfogadott vakcináció Treg-számot helyreállító hatása epigenetikus úton érvényesül, és az ismételt BCG-oltás, úgy tűnik, permanens módon helyreállítja a Treg-sejtek előállítását, így többek között az 1-es típusú cukorbetegség és a szklerózis multiplex megelőzésére és kezelésére is alkalmas lehet.

Az immunológus kifejti: az ártalmatlan bacillus Calmette-Guérin ismételt szervezetbe juttatása valószínűleg helyreállítja azt az egyensúlyt, ami a mycobaktériumok és az emberi szervezet között a közös evolúció során kialakult, azonban a modern étkezési és lakókörnyezeti szokások miatt felborult.

A sikeres fázis 1-es vizsgálatok után a napokban indul a 2-es fázisú vizsgálat az ismételt BCG-oltások 1-es típusú diabéteszt kezelő hatásával kapcsolatban.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés