hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Antidepresszánsok és elhízás

Az antidepresszánsok szedésének széles körű elterjedése hozzájárulhat a túlsúly gyakoriságának növekedéséhez, írja a PharmaOnline.

Az antidepresszáns kezelésben részesülő betegek közül soknak nő a súlya – különösen a terápia második és harmadik évében – derül ki egy kohorsz vizsgálatból, számol be a PharmaOnline.

Antidepresszánst szedőknél 21 százalékkal gyakoribb a hízás

A BMJ hasábjain közölt eredmények egy nagy létszámú, 294 719 fő bevonásával végzett vizsgálatban születtek. A bevont személyek közül a vizsgálat kezdetének évében 17 803 férfi (bevont férfiak 13,0 százaléka) és 35 307 nő (bevont nők 22,4 százaléka) szedett antidepresszánsokat.

Az összesen 1 836 452 betegévet felölelő vizsgálat során a több mint 5 százalékos testtömeg-gyarapodással leírható epizódok incidenciája az antidepresszánsokat szedőknél 11,2/100 betegév volt, míg a kontroll-csoportként szolgáló, antidepresszánsokat nem szedőknél 8,1/100 betegév. Mindez azt jelenti, hogy az antidepresszánsokat szedők körében 21 százalékkal nagyobb a valószínűsége az 5 százalékot meghaladó testtömeg-növekedésnek, mint az antidepresszánsokat nem szedőknél.

Általában a második évben kezdődik a hízás

A legkifejezettebb testtömeggyarapodás a gyógyszeres terápia második és harmadik évében történt. Az antidepresszánssal kezelteknél a későbbi években (legalább hat éves nyomon követés) is megmaradt az elhízásra való fokozott rizikó, igaz, az kevésbé volt kifejezett. Megjegyzendő, hogy a kezelés első évében nem mutatkozott szignifikáns rizikófokozódás a hízásra vonatkozóan.

A hatóanyagok tekintetében változatos a kép

A citált vizsgálatban összesen 12 antidepresszáns hatóanyag szedésének a testtömeggyarapodásra vonatkozó rizikóját tanulmányozták és számszerűsítették. Valamennyi hatóanyag esetén kimutatható volt a hízásra való fokozott kockázat. A hatóanyagok mutattak különbségeket: míg a paroxetine esetén például 5 százalékkal emelkedett a testtömegnövekedés rizikója, addig a viszonylag ritkán rendelt mirtazapin esetén ez 50 százaléknak adódott.

A kövérek depressziósak lesznek, az antidepresszánsokkal kezeltek pedig híznak

Az elmúlt években nemcsak a túlsúlyos és elhízott emberek aránya nőtt meg, hanem egyre többen részesülnek antidepresszáns gyógyszeres kezelésben is. A brit adatok alapján, ahol világviszonylatban is sok a túlsúlyos és az elhízott, a felnőttek 61 százalékának a testtömege meghaladja az ideális értéket. Egyre több antidepresszáns receptet is írnak az orvosok: a szigetországban egy 17 éves periódust tekintve a betegek negyede kapott már antidepresszáns gyógyszer kiváltására szolgáló vényt.

Korábbi ismeretek alapján az elhízás a depresszió rizikófaktorának számít. A jelen eredmények alapján a pszichés állapot kezelésére alkalmas gyógyszerek szedése pedig lehetséges, hogy hízásra hajlamosít. Ennek fényében szem előtt kell tartani az antidepresszánsok rendelése során azt, hogy a szedésük hosszú távon testtömeg-növekedéssel és annak a jól ismert, nem kívánatos, egészségre káros következményeivel járhat. 

(Forrás: BMJ)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés