hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Amerikában már máshogy is beadhatják a Pfizer- és Moderna-vakcinák második adagját

A két oltás első és második adagja között akár nyolc hét is eltelhet az amerikai járványügy új ajánlása alapján, közli a hvg.hu.

Megváltoztatta a Pfizer- és a Moderna-oltásokra vonatkozó, eddigi ajánlását az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) – írta meg erről a CNN. A módosítás lényege, hogy bizonyos emberek esetében akár 8 hét is eltelhet az első és a második dózis beadása között.

Ahogy az amerikai hírportál rámutatott, a korábbi útmutatóban még az szerepelt, hogy a második dózist a Pfizer-vakcina esetében három, míg a Moderna termékénél négy héttel az első adag után kell beadni.

A CDC hangsúlyozta: az eredeti ajánlás követése nem csökkenti a készítmények hatékonyságát. A módosítás elsősorban kockázatcsökkentés miatt történt. Ugyanis ritka esetekben előfordulhat, hogy az mRNS-típusú oltások (ilyen a Moderna és a Pfizer terméke is) szívizomgyulladáshoz vezetnek, de elsősorban a fiatalabb, 12 és 29 év közti korosztálynál. A szakértők úgy vélik, hogy a két dózis beadása közti intervallum meghosszabbításával ez a kockázat csökkenthető, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés