hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Allergiák és pszichiátriai betegségek

Taiwani kutatók szerint az asthmában, vagy allergiás rhinitisben szenvedő betegben megnövekszik a pszichiátriai betegségek kockázata, közölte az OTSZ Online.

Az asthma, az allergiás rhinitis és az atopiás dermatitis (az „A-betűs betegségek”) a leggyakoribb allergiás kórképek, melyek már gyermekkorban is jelentősen befolyásolják a betegek fizikai állapotát. Számos megfigyelés igazolta az asthma és a szorongás, a depresszió, a bipoláris zavar, a kedélyzavarok, a szkizofrénia, a demencia, valamint a figyelem-hiányos hiperaktivitási betegség (ADHD) kapcsolatát. Összefüggést találtak az allergiás rhinitis és a depresszió, valamint a bipoláris zavar, továbbá az atopiás dermatitis és a depresszív-szorongásos zavarok között is. De olvasható közlemény arról is, hogy allergiás rhinitises és urticáriás betegekben csökkent a szkizofrénia kockázata.

Nian-Sheng Tzeng (Taipei, Taiwan) és munkatársai a három A-betűs betegség és a pszichiátriai eltérések közötti összefüggés igazolására vagy elvetésére a taiwani National Health Insurance (NHI) program adatbázisából 186 588 felnőtt adatait emelte ki: közülük 46 647-en szenvedtek valamilyen allergiás betegségben, 139 941 személy nem volt allergiás, ők képezték a kontroll csoportot. A 15 éves követés alatt az allergiás betegek 10,8%-ánál (5038 személy, jelentkezett valamiféle pszichiátriai probléma, míg a kontroll csoportban ez csak 6,7%-ban (9376 személy) volt megfigyelhető, tehát az allergiás betegeknél jelentősen, 1,66-szor magasabb volt a pszichiátriai megbetegedések kockázata (P<0,001). A Frontiers of Psychiatry című lapban 2018. április 23-án megjelent tanulmányban részletezték is az egyes pszichiátriai zavarok megemelkedett kockázatát: az affektív betegség 1,4-szer, a depresszió 1,4-szer, a bipoláris zavar 1,1-szer, a szorongásos zavar 2,4-szer, a pszichózis 1,2-szer, a demencia 1,2-szer volt gyakoribb az allergiások körében.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés