2020. július. 09., csütörtök - Lukrécia.
hirdetés
hirdetés

Agyműtétet közvetítettek a Facebookon

Élőben közvetítettek egy 25 éves nőn elvégzett agyműtétet a Facebookon, a texasi Dallas metodista kórházából, közölte a Qubit.hu.

hirdetés

Jenna Schardt a teljes procedúra alatt ébren volt, és mosolyogva segítette az őt körülvevő orvosokat azzal, hogy válaszolgatott a kérdéseikre. 

A közvetítésre kommentátorokat is kijelöltek, a több mint 45 perces videó alatt a kórház szóvivője, valamint Nimesh Patel idegsebész főorvos magyarázta el, mit lát éppen a több tízezer bekapcsolódó néző. Patel szerint a kórház kereste meg a nőt az ötlettel, Schardt pedig szívesen vállalta a feladatot.

„Küszködtünk a Facebookon élőben közvetített agyműtét ötletével, de mivel Jenna ennyire készséges volt, és meg akarta mutatni a nagyvilágnak, hogy ezt a fajta problémát is lehet kezelni, példaképpé vált a szemünkben, és támogattuk mindenben” – mondta a főorvos a Guardiannek.

Az orvosoknak egy olyan érdaganatot kellett eltávolítaniuk a nő agyából, amely befolyásolta a beszédét, de esetlegesen rohamokat is okozhatott volna. A közvetítésben az orvosi beavatkozás véres részletei természetesen nem látszódhattak, az etikai okok mellett a Facebook szabályai miatt sem.

Korábban már Magyarországon is közvetítettek élőben agyműtétet a Facebookon, akkor egy Parkinson-kóros beteget műtöttek a pécsi idegsebészeti klinika szakemberei, emlékeztet a lap.

(forrás: Qubit)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!