hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A telemedicinának is vannak korlátai

A világjárvány bebizonyította, hogy a telemedicína számos személyes orvos–beteg-találkozást kiválthat, hangzott el az InfoRádióban.

A Prima Medica Egészségközpontok tapasztalatai szerint a betegek 10 százaléka továbbra is ezt az ellátási formát választja. Babai László igazgató szerint a krónikus betegek gondozásában különösen hatékony lehet a távgyógyászat, de folyamatosak a vizsgálatok, hogy a telemedicína miként illeszthető be az egészségügyi ellátások közé.

"Távmonitorozás már évek óta van a vérnyomás- és vércukorszint-mérésre, az adatok informatikai rendszeren keresztül jutnak be az orvoshoz, illetve EKG is be tud jutni az orvoshoz ilyen módon, de arra, hogy a konzultáció is történhet távolsággal, a pandémia irányította rá a figyelmet" – példálózott Babai László, a Prima Medica Egészségközpontok igazgatója az InfoRádióban.

Szerinte a telemedicina térnyerése könnyen elképzelhető a nehezen mozgó vagy járvány által érintett páciensek esetében, erre már vannak hazai és EU-s és kezdeményezések, de ezzel együttjárnak betegbiztonsági, ellátásbiztonsági kérdések is, amelyeknek szintén alaposan utána kell járni, hiszen sok esetben a beteg megérintése azért mégiscsak szükséges.

"Hogy a személyes vizit mennyire váltható ki, nehéz szakmai kérdés, és avannak korlátok" – figyelmeztetett.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 6,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés