hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A szexfüggőség mentális rendellenesség

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is mentális rendellenességnek ismerte el a kényszeres szexuális viselkedést (compulsive sexual behaviour), közölte az Index.

A szexfüggőségről évek óta folynak viták, de a szakemberek nem jutottak egyetértésre abban, hogy létező rendellenességről van-e szó. Ugyanakkor a WHO a mentális rendellenességeket listázó katalógusának legfrissebb kiadásában egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy a szexfüggőséget hivatalosan is mentális rendellenességként ismerjék el.

Az ENSZ egészségügyi szervezete nem vette egy kalap alá a szexfüggőséget más, függőséget okozó viselkedésformákkal, mint a szerencsejáték vagy az alkoholizmus; ez azt sugallja, hogy a témában további szakértői egyeztetésekre van szükség. Nem világos, hogy a rendellenesség hány embert érint, de a WHO szakértője, Geoffrey Reed szerint további vizsgálatok kellenek az állapot pontos leírásához, a megelőzéshez és a leghatékonyabb kezelések meghatározásához, írja a lap.

Az új besorolás – ha nem is deklarálják függőségnek – tudatosítsa az emberekben, hogy az állapotuk orvosi eset,  és kezelést is igénybe vehetnek. Reed szerint az elmúlt idők szexuális zaklatási botrányai – köztük a #metoo kampány – nem adnak okot az aggodalomra olyan szempontból, hogy az új kategória nem fog felmentést kínálni a nemi erőszakot elkövetőknek.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés