hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A szakemberhiány lassítja a diagnosztikát

Csak idén több mint ötvenezer olyan betegnél végeztek 14 napon belüli CT-vizsgálatot, akinél daganat gyanúja merült fel, írja a Magyar Idők.

Mintegy tízezer betegnél már kimutatták a CT-vizsgálatok az elváltozást abból a több mint ötvenezer esetből, amelynél daganatgyanú miatt kérték az orvosok a diagnosztikai eljárást. A többieknél a további vizsgálatok erősítették meg, hogy megalapozott volt a gyanú – tájékoztatta a Magyar Időket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

Jelenleg CT-re 2-4 hónap az országban a várakozási idő, koponyavizsgálatnál egy hónap. A legrövidebb idő (8 nap) alatt Nógrádban kerülnek sorra a páciensek, a legtöbbet (79 nap) Hajdú-Biharban kell várni. A CT-készülékek száma alapján az ellátás jelenleg Közép-Magyarországon a legjobb, itt 30 CT- és 19 MR-berendezés üzemel, és bár csak hárommillió lakos él a térségben, miután számos klinika és országos intézet is itt van, éves szinten ennél lényegesen több beteg fordul meg Budapesten. A mielőbbi ultrahang-, CT- és MR-diagnosztikát ma már egyébként leginkább csak a szakemberhiány hátráltatja.

A legmodernebb technológiát képviselő új berendezésekkel 15-20 százalékkal több vizsgálatot lehet azonos idő alatt elvégezni, mint a régiekkel. Ahhoz, hogy ez meg is történjen, 2016 tavaszától a tb-támogatással elvégezhető vizsgálatok száma is nőtt, 3,9 milliárd forint többletforrásból. A NEAK-nál lapunk megkeresésére hangsúlyozták: ha időlegesen nem működik a CT, a szükséges vizsgálatokat máshol végzik el vagy gondoskodnak mobil CT-ről.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés